İzmir'in sokaklarında oldukça popüler olan Şambali tatlısı, çay saatlerinin gözdesi. Lezzetiyle büyüleyen tatlı İzmir'in her bölgesinde oldukça yoğun ilgi görüyor. İşte İzmir şambali tatlısı için adım adım tarif:
Şambali tatlısı için gerekli malzemeler
Tatlı için:
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı yoğurt
2 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
Şerbet için:
4 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon
Şambali nasıl yapılır?
Şerbetin hazırlanması:
İlk olarak şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. Şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladığında içine yarım limonu sıkın ve birkaç dakika daha kısık ateşte kaynatın. Şerbetin kıvamı yoğunlaştıktan sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Şambali hamurunun hazırlanması:
Şeker ve yoğurdu bir kaba alıp güzelce çırpın. Ardından içine irmik, un ve karbonatı ekleyin. Karışımdan homojen bir kıvam elde edene kadar bir çırpıcı ile karıştırmaya devam edin. Hamur kıvamında olmalı, ne çok sıvı ne de çok katı olmalı.
Şambaliyi pişirmek:
Hamuru yağlanmış bir tepsiye dökün ve kenarlarından vurarak düzgün bir şekilde yayılmasını sağlayın.Üzerine, şambaliyi dilimleyeceğiniz şekilde fıstıkları yerleştirin. Fıstıkları düzgün bir şekilde yerleştirmeniz, dilimlediğinizde tatlının eşit parçalar halinde olmasını sağlar. Fırını önceden 180°C’de ısıtın. Şambaliyi fırına verin ve altı ile üstü güzelce kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin.
Şambaliyi şerbetlemek:
Fırından çıkan şambaliyi bir dakika kadar bekletin, biraz dinlensin. Ardından, şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Şerbeti döktükten sonra şambaliyi en az 1-2 saat kadar dinlenmeye bırakın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz, tatlı o kadar lezzetli ve yumuşak olur.
Afiyet olsun
İzmir şambalisini, sıcak tatlının üzerine soğuyan şerbetin yavaşça emilmesiyle elde edilen yumuşacık doku ve enfes tatla tadını çıkarın. Sokak satıcılarından aldığınızda sizi mutlu eden bu tatlıyı evde yapmak da oldukça kolay. Şambali, hem şerbetli hem de irmikli olduğu için oldukça doyurucu ve besleyici bir tatlıdır. Çay saatlerinde veya akşam yemeklerinden sonra misafirlerinize veya ailenize ikram edebileceğiniz mükemmel bir seçenektir.