İzmir sokaklarında gezerken, lokma tezgâhlarının önünde kuyrukta beklemek, bu eşsiz lezzeti tatmak için bir İzmir geleneği haline gelmiştir. Coğrafi işaretle tescillenen İzmir Lokması, ortası delikli halka şeklindeki hamurun, kızgın yağda kızartılıp şerbetlenmesiyle hazırlanıyor. Tarçınlı şerbeti ve çıtır dokusuyla damakları şenlendiren bu tatlı, İzmir kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Hayır geleneği
İzmir’de genellikle tatlı olarak tüketilen lokma, şerbetli haliyle bilinse de, bazı bölgelerde şerbetsiz pişi şeklinde peynirle de yeniyor. Özellikle hayır etkinliklerinde sıkça dağıtılan İzmir Lokması, halkın manevi hayatında da önemli bir yere sahip. Sevdiklerinin ölüm yıl dönümlerinde, mevlitlerde ya da hayır yapmak istediklerinde lokma döktürürler.
Lokma tatlısı tarifi için malzemeler
Hamuru için;
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su (400 ml)
- 2 yemek kaşığı şeker
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su (400 ml)
- 8-10 damla limon suyu
Kızartmak için;
- Sıvı yağ