YAŞAM

İzmir'in lezzeti: Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması nasıl yapılır?

İzmir'in vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, hem göz alıcı görünümü hem de nefis tadıyla sofralarımızı süsler. İşte, zeytinyağlı kabak çiçeği dolması yapmak için adım adım tarifi.

Abone Ol

Taze kabak çiçekleriyle hazırlanan bu zeytinyağlı dolma tarifi, hafif ve lezzetli bir alternatif sunuyor.

Malzemeler

  • Taze kabak çiçekleri

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı dolma fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Tatlı kırmızı biber
  • Taze nane ve dereotu
  • Zeytinyağı

Hazırlık aşaması nasıl?

Öncelikle kabak çiçeklerinin orta kısımlarını zedelememeye özen göstererek dikkatlice çıkarın. Çiçekleri suya batırıp çıkararak yıkayın ve süzgeçte suyunu süzdürün. Soğanı ince ince doğrayın. Bir tencereye zeytinyağının yarısını alıp ısıtın. Soğanları, dolma fıstığı ve kuş üzümüyle birlikte yağda kavurun. Pirinçleri yıkayıp süzerek, soğanlar ve fıstıklar pembeleştikten sonra tencereye ekleyin.

İç harcın hazırlanması:

Tencereye limon suyu, şeker, karabiber, tuz, pul biber, kimyon ve tatlı kırmızı biberi ilave edip karıştırın. Domatesi soyup rendeleyin ve tencereye ekleyin. Nane ve dereotunu ince ince kıyıp karışıma ekleyin. Kısık ateşte arada bir karıştırarak pişirin ve ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.

Dolmanın hazırlanması:

Dinlenen harcı, her bir kabak çiçeğinin içine yeteri kadar doldurun. Çiçeklerin ağız kısımlarını, yaprakları üst üste getirerek kapatın. Bir tencerenin dibine ısıya dayanıklı bir tabağı ters çevirerek yerleştirin. Hazırladığınız dolmaları tencereye dik konumda dizin. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirin ve üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin.

Ocaktan aldıktan sonra fazla suyunu süzün ve kapağı yarı açık bırakarak soğumaya bırakın. Zeytinyağlı kabak çiçeği dolmanız artık hazır. Soğuk ya da ılık olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!