İzmir’in meşhur lezzetlerinden biri olan Şambali tatlısı, irmik ve yoğurt ile hazırlanarak bol şerbetle buluşur. Kızarmış üst yüzeyi ve üzerine konulan bademlerle damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Hem pratik yapımı hem de enfes tadıyla İzmir’de yaşayanların vazgeçilmez tatlıları arasında yer alır.İşte Şambali tatlısının tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Üzeri için çiğ badem
Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
-
Şerbetin Hazırlanması:
- İlk olarak şerbeti hazırlayın. Bir tencereye su ve şekeri koyup karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kaynatın ve içine limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
-
Hamurun Hazırlanması:
- Derin bir karıştırma kabına irmik, yoğurt, toz şeker, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın. Kıvamı, yoğun bir hamur gibi olacaktır.
-
Tatlıyı Şekillendirme:
- Hazırladığınız hamuru yağlanmış dikdörtgen bir fırın tepsisine dökün ve üzerini spatula ile düzleştirin.
- Üzerine arzu ettiğiniz şekilde bademleri sıralayın. (Genellikle kareler şeklinde kesileceği yerlere bademler yerleştirilir.)
-
Pişirme:
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar, yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
-
Şerbetleme:
- Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğumuş olan şerbeti gezdirin. Tatlının şerbeti çekmesi için birkaç saat bekleyin.
-
Servis:
- Şambali tatlınızı dilimleyip kaymak ve tarçınla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!