İzmir'in; önemli kültürel değere sahip fakat unutulmaya yüz tutan içeceği sübyenin kökeni İzmir’de yaşayan Sefarad Yahudilerine dayanıyor. Uzun işlemler sonucu kavun çekirdeğinden elde edilen içeceğin, 1492 yılında İspanya'dan göç ettirilerek İzmir'e yerleşen, Sefarad Musevileri tarafından yayıldığı söyleniyor. İzmir'de artık sadece birkaç kişi tarafından hazırlanan sübye bol miktarda C vitamini içerdiği için sindirim sistemine iyi geliyor, Mide ve Böbrek hastalıklarına, Gribal Enfeksiyona iyi geldiği söylenen sübye, soğuk olarak servis ediliyor. İzmir’de yıllardır tüketilen ve İzmir’in milli içeceği olarak lanse edilen sübye, maalesef çok az kişi tarafından biliniyor. Gelin sübye tarifini yıllardır Kemeraltı Çarşısı’nda satıcılık yapan İsmail Kızılay’dan, dinleyelim.
34 yıldır satıcılık yapıyor
İzmir’de 1991 yılından bu yana sübye satıcılığı yapan İsmail Kızılay, bu geleneksel içeceğin yeniden popülerleşmesi için yıllardır mücadele veriyor. Kızılay, sübyenin satışının serbest olması gerektiğini belirterek, “Başladığım yıllarda yaklaşık 50 kişi bu işi yapıyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın seyyar satıcılara yönelik düzenlemeleri sonrası geriye sadece üç kişi kaldık. Zabıta baskınları, cezalara rağmen mesleğimizi sürdürmeye çalıştık. Bu yüzden sübye unutulmaya yüz tuttu. Ancak son dönemde sosyal medyada ilgi görmesiyle halk yeniden bu lezzeti keşfetmeye başladı” dedi.
Sübye nasıl yapılır?
Uzun süredir işin içerisinde olan Kızılay, bu özel içeceğin yapım sürecini anlattı. Orijinal sübyenin, kurutulmuş kavun çekirdeklerinden elde edildiğini belirten Kızılay, üretim aşamalarını şöyle aktardı:
“Kavun çekirdeklerini alıp bir kapta ıslatır, ardından ovalayarak temizleriz. En az beş kez yıkayıp tekrar suya koyarak beş saat bekletiriz. Ardından süzüp makinede birkaç kez çekerek macun kıvamına getiririz. Şekerle yoğurduğumuz bu karışım, ‘sübye hamuru’ olarak adlandırılır ve buzdolabında üç aya kadar saklanabilir. Satış öncesinde hamuru su ile eritip süzerek sübye haline getiririz ve şişelere doldurup satışa sunarız.” diye konuştu.