GENEL

"Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu" nedir?

Münevver Karabulut cinayetinin ardından kadın cinayetlerine karşı mücadele amacıyla kurulan "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu" nedir, neyi amaçlar?

Abone Ol

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2010 yılında Münevver Karabulut cinayetinin ardından kuruldu. Platform, ismini ve hedefini, o dönemin kadın hakları mücadelesinde en büyük sorun olarak tespit edilen kadın cinayetlerinden aldı. İlk yürüyüşünü Ağustos 2010’da gerçekleştiren platform, 2012 yılında dernekleşti. Öldürülen kadınların yakınları ve şiddete uğrayan kadınlar derneğin kurucuları arasında yer aldı.

Kadın cinayeti verilerinin raporlanması

Platform, kadın cinayetlerinin boyutlarını ve sebeplerini anlayabilmek adına her yıl ilgili bakanlıklardan kadın cinayeti verilerini talep etti. Ancak 2010 yılında "Böyle bir veri yok" yanıtı alınınca, kendi verilerini oluşturmaya başladı. Kamuoyuna yansıyan ve platforma doğrudan ulaşan verileri derleyerek her ay raporlar hazırladı. Cinayet verileri, "femicide" kavramına göre raporlanıyor ve kamuoyuyla paylaşılıyor. 2018 yılından itibaren ise kaza ve intihar süsü verilmiş şüpheli kadın ölümleri de ayrı bir başlık altında raporlanmaya başlandı.

Süreklilik kazanan eylemler

Platform, basında “aşk, töre, cinnet, kıskançlık” gibi sebeplerle yer bulan kadın cinayetlerinin aslında birer “kadın cinayeti” olduğunu anlatmaya çalıştı. İlk yıllarda her hafta, daha sonra her ay süreklilik kazanan yürüyüşler düzenleyerek, kadınların kimler tarafından ve hangi bahanelerle öldürüldüğünü topluma aktarmayı amaçladı. Platform, sorumluları göreve çağırarak konunun muhataplarıyla görüşmeler yaptı. Nerede bir kadın cinayeti işlense, ellerinde karanfiller ve öldürülen kadınların gülen yüzlerinin yer aldığı fotoğraflarla olay yerine gidip “Sahip Çıkıyoruz” eylemleri düzenledi. Bu eylemlerle adalet mücadelesini başlattı.

Kadın Meclisleri

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun esas karar organı Meclis toplantılarıdır. En büyük Meclis, tüm üyelerin katılımıyla gerçekleşen Türkiye Kadın Meclisi’dir ve yılda en az bir kez toplanır. Platform, politik sürekliliği olan demokratik bir kitle örgütü olarak 76 ildeki Kadın Meclislerini 81'e çıkarma, ayrıca yurt dışında da örgütlenme hedefiyle çalışmaktadır. Kıbrıs ve Almanya Kadın Meclisleri, bu uluslararası yayılmanın ilk adımlarıdır.