Türkiye’de 2016 yılında uygulanmaya başlanan kalıcı yaz saati uygulaması, sekizinci yılına girerken eleştirilerin odağında olmaya devam ediyor. ‘Tasarruf’ amacıyla hayata geçirilen bu düzenlemenin enerji israfına yol açtığını savunan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler, öğrenciler ve çalışanların mağduriyetine de dikkat çekerek, uygulamanın kaldırılması gerektiğini söyledi.
"Enerji tüketimi azalmak yerine arttı"
Kalıcı yaz saati uygulamasının tasarruf iddialarını boşa çıkardığını belirten Gürler, 2016 ve 2017 kış dönemlerine ilişkin verilerle durumu açıkladı: “2016 Kasım-Aralık ve 2017 Ocak-Şubat-Mart aylarını, önceki yılın aynı dönemleriyle karşılaştırdık. Sonuç, tasarruf yerine 7 milyon kWh’lik bir enerji artışına işaret ediyor. Tasarruf edildiği iddiasını destekleyecek somut bir veri sunulmadı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı rapordan bahsedildi ancak bu rapor halen ortada yok.”
"Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında 76 dakikalık fark var"
Gülhan Gürler, Danıştay’ın 2017 yılında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak uygulamanın Cumhurbaşkanlığı kararıyla sürdürüldüğünü hatırlatarak, şu önerilerde bulundu:
İkili saat dilimi uygulaması: “Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında 76 dakikalık fark var. Bu fark göz önünde bulundurularak ikili saat dilimi uygulanabilir.”
Saat düzenlemeleri: “Çocukların erken saatlerde yollara düşmesini engellemek için okul ve mesai saatleri gün ışığına göre düzenlenebilir.”
"Milyonlar mağdur"
Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle sabah saatlerinde karanlıkta okula veya işe gitmek zorunda kalan vatandaşların zorluk yaşadığını vurgulayan Gürler, valiliklere çağrıda bulunarak bu mağduriyetin en aza indirilmesi için yerel düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.