Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), ilk sanayi tesislerini 1970’li yıllarda açmaya başlasa da resmi olarak 1993 yılında kuruldu. Yıllar içinde tüzel kişilik kazanma süreçleri geçiren bölge, 2012 yılı itibarıyla OSB statüsüne kavuştu. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Valiliği, Kemalpaşa ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin ortaklığı ile yönetilen KOSBİ, 369 üretim tesisi olmak üzere toplam 500’ün üzerinde firmaya ev sahipliği yapıyor.

Osb2

KOSBİ’nin konumu ve coğrafi avantajları

İzmir şehir merkezine 26 kilometre, İzmir Limanı’na 23 kilometre ve Adnan Menderes Havalimanı’na 29 kilometre mesafede bulunan KOSBİ, İzmir-İstanbul otoyolu, Nif Çayı, Belkahve ve Yenmiş köy yolu gibi doğal ve yapay sınırlarla çevrili durumda. Bu stratejik konum sayesinde iç bölgelere kolay erişim imkanı sağlayan sanayi bölgesi, aynı zamanda limana yakınlığı nedeniyle ihracatta tercih edilen merkezler arasında yer alıyor. Kemalpaşa OSB’nin Temmuz 2015’te onaylanan parselasyon planlarının tamamlanmasının ardından, bölgenin 150 milyon liralık bir yatırıma daha ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Kemalpaşa’da yüzyıllara meydan okuyan bir anıt: Hamza Baba Türbesi Kemalpaşa’da yüzyıllara meydan okuyan bir anıt: Hamza Baba Türbesi

Osb3-1

Ekonomik gücü ve istihdam potansiyeli

KOSBİ’de makine imalat, otomotiv yan sanayi, kimya, gıda, yapı malzemeleri, ambalaj, elektrik-elektronik gibi birçok sektörde faaliyet gösteren firmalar bulunuyor. Sanayi bölgesi, bugün 27 bin 500 kişiye istihdam sağlarken, yeni imar planlarının devreye girmesiyle işletme sayısının 900’e, istihdamın ise 50 bine çıkması hedefleniyor.

KOSBİ, yılda 1,85 milyar dolarlık ihracat ve 1,7 milyar dolarlık ithalat hacmi ile Türkiye’nin dış ticaret açığı vermeyen sayılı sanayi bölgeleri arasında bulunuyor. Bölge, ekonomik başarısını 7 milyar dolara ulaşan toplam ticaret hacmi ile kanıtlamış durumda. Bölgedeki projelere bugüne kadar İZKA’dan 3 milyon lira destek sağlanırken, KOSBİ’nin kendi kaynaklarıyla da 100 milyon lira yatırım yapılmış durumda.

Çevre dostu ve sosyal altyapı çalışmaları

KOSBİ, çevre dostu altyapı projeleri ile de öne çıkıyor. Bölge içerisinde günlük 20 bin m³ kapasiteli arıtma tesisi, 500 KW kapasiteli güneş enerjisi santrali ile sanayicilere hizmet veriliyor. Ayrıca lojistik köy, demiryolu uç istasyonu ve Türk Eximbank irtibat ofisi gibi imkanlarla sanayicilere çeşitli kolaylıklar sunuluyor. 2023 yılında hizmete açılan Özel İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Zülfü & Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bölgenin eğitim altyapısına katkı sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi