Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur'un 1935 yılına kadar uzanan kibrit kutusu koleksiyonu, "Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisiyle Karşıyaka Cerdelion Mutfak Sanatları Merkezinde gösterime sunuldu.

50 yıllık koleksiyon sergilendi

Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur, koleksiyonunun 1970'li yıllardan itibaren oluştuğuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Adıyaman'da geçen çocukluk yıllarımda, ekonomik açıdan pahalı olmayan kibrit kutusu toplama hobim zamanla bir koleksiyona dönüştü. 50 yıldır topladığım koleksiyonumda 25 bin kibrit kutusu bulunuyor. Bunların yarısı yerli üretimken, diğer yarısı 130-140 farklı ülkeden geliyor. Koleksiyonumdaki en eski kibritler 1935-36 yıllarına aittir."

Kibrit kutuları tüketim alışkanlıklarını yönlendirdi

Kibrit kutularının sosyo-ekonomik etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Sağlamtimur, "Kibrit endüstrisi yaklaşık 100 yıldır varlığını sürdürmesine rağmen çakmak ve elektrikli ocaklar nedeniyle kullanımı giderek azalıyor. Özellikle 1960-1990 yılları arasında kibrit kutularının tasarımı en parlak dönemini yaşadı. Bu dönemde kutular, kamu spotu, sosyal mesaj veya reklam amacıyla etkin bir şekilde kullanıldı ve tüketim alışkanlıklarını yönlendirmede önemli bir rol oynadı. Bu nedenle, bu kutular kültürel mirasımızın bir parçasıdır" dedi.

Kibrit Çöpleri

Sergi haziran ayına kadar açık

Prof. Dr. Sağlamtimur, "1990'lı yıllara kadar kibrit kutuları oldukça bilgilendirici ve çeşitliyken bu durum 1990'lı yılların sonundan itibaren değişti. Kutulardaki tasarım farklılığı kayboldu ve daha sade, promosyon odaklı tasarımlar öne çıktı" ifadelerini kullandı.

Çeşme damla sakızı üretiminde büyük atılım! Çeşme damla sakızı üretiminde büyük atılım!

"Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi, 29 Haziran 2025 tarihine kadar Karşıyaka Cerdelion Mutfak Sanatları Merkezinde ziyaret edilebilecek.

Muhabir: Hasret Deniz Öztop