Aşkın bilimi: İlişkilerde dopamin ve serotonin etkisi Aşkın bilimi: İlişkilerde dopamin ve serotonin etkisi

Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık’ın danışmanlığında, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yesevi Okur’un liderliğindeki 10 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen proje, "Doğu Karadeniz'de Dron Destekli Yer Radarı ile Şevlerin Yapı Sağlığı İzlemesi ve Derin Öğrenme ile Anomali Tespiti" adını taşıyor. Ekip, bölgede sıkça görülen heyelan sorunlarına çözüm bulmayı hedefliyor.

Proje kapsamında dron destekli yer radarı ile periyodik taramalar yapılacak, toplanan veriler yapay zeka tabanlı sistemlerde analiz edilerek, anormallikler erkenden tespit edilecek. Tespit edilen anormallikler, ilgili afet birimlerine iletilerek önlem alınması sağlanacak.

Ktü, Heyelanları Erken Tespit Edecek Dron Destekli Proje Başlatıyor

"Heyelan ve kaya düşmeleri için erken uyarı sistemi"

Projeye ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Altunışık, Türkiye'nin ilk Deprem ve Yapı Sağlığı İzleme Merkezi olarak bu tür projelerle yapısal sorunların erkenden belirlenmesine öncülük ettiklerini belirtti. "Bölgemizin en önemli problemlerinden biri olan heyelan ve kaya düşmeleri için yapı sağlığı izleme sistemlerini kullanarak bir erken uyarı sistemi geliştireceğiz," dedi.

Ekonomik ve taşınabilir çözüm

Projeyi geliştiren Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yesevi Okur, "Heyelan izleme sistemleri genelde yüksek maliyetlidir, ancak biz daha ekonomik bir çözüm olarak dron destekli yer radarı sistemini geliştirdik," dedi. Yaklaşık 5 milyon liraya mal olacak proje, heyelan risklerini önceden tespit ederek bölgenin sorunlarını çözmeye yönelik önemli katkılar sunmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi