YAŞAM

Lezzet yolculuğu: Ege'nin gizli tatları

Unutulmuş lezzetlerin yeniden keşfedildiği Ege mutfağı, sofralarınıza renk katıyor. Ege mutfağının yükselen yıldızlarını keşfedin ve damak zevkinize bir şölen yaşayın.

Abone Ol

Ege'nin eşsiz coğrafyası ve zengin tarihi, mutfağına da aynısını yansıtmış. Zeytinyağının hakim olduğu, otların ve deniz mahsullerinin bolca kullanıldığı Ege mutfağı, hem yerel hem de modern lezzetlerle dolu bir sofra sunuyor. Ege mutfağının olmazsa olmazı zeytinyağlılar, sağlıklı ve lezzetli yemek arayışında olanların tercihi. Enginar, kabak çiçeği dolması, ve börülce gibi lezzetler, zeytinyağının mucizevi dokunuşuyla buluşuyor. Ege otları, sofralara hem sağlık hem de eşsiz bir aroma katıyor. Şevketibostan, radika, arapsaçı gibi ot yemekleri, doğanın sunduğu şifalı bitkileri sofralara taşıyor.

Kuzu etli şevketi bostan

Türkiye'de en çok Ege'de yetiştirilen şevketi bostan, böbrek sağlığına iyi gelen besinler arasındadır. En bilindik tarifi ise kuzu etiyle hazırlanmasıdır. Protein bakımından zengin olan bu yemek, ilk kez Giritli Türkler tarafından hazırlanmıştır. Baş ağrısına iyi gelen şevketi bostan, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Yemeklerin yanı sıra sakinleştirici çayların içerisinde de tüketilebilir. 

Zeytinyağlı deniz börülcesi

Ayıklaması ve o canlı yeşil görünümü bir miktar maharet gerektirse de bol limon ve zeytinyağı ile özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakışan bu ferahlatıcı lezzet Ege mutfağı sofralarının vazgeçilmez salatalarından.

Girit usulü enginar dolma

Enginardan çeşit çeşit Ege yemeği yapıldığından bahsettik. Sıradaki tarifi Girit usulü enginar dolması! Enginarın faydaları yönünden pek değerli yaprakları ile yapılan bir yemek. Ege mutfağı dışında bir yerde tatmak neredeyse imkansız denebilir. 

Sugato ( Girit usulü patetesli yumurta)

İsmi ve lezzetiyle tam bir Giritli: sugato! Halka halka kesilerek kızartılan patates dilimlerinin yumurta ile pişirilmesiyle hazırlanır.

Nuraniye

Daha önce, Ege mutfağında otların bir başka yeri olduğundan söz etmiştik. İşte Ege’nin taptaze otlarıyla hazırlanan, nefis bir meze tarifi. Nuraniye olarak bilinen bu meze; pirinç, kabak, taze ot ve yoğurdun lezzetli uyumundan ibaret. Hem ferahlatıcı hem de doyurucu olduğu her halinden belli olan bu tarif, mutlaka denenmeli!