Ekim ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak tüm dünyada çeşitli etkinlikler ve bilgilendirme kampanyalarıyla gündeme geliyor. Nev Sağlık Grubu Radyoloji bölümünden Uzman Dr. Tecelli Poçan, bu kapsamda meme kanserine yönelik erken teşhisin kritik önemde olduğuna dikkat çekti. Dr. Poçan, çevresel faktörler ve stresin artışıyla birlikte kanser vakalarının 2030 yılına kadar ciddi şekilde artmasının beklendiğini belirterek, erken tanı ve korunma stratejilerinin kanserle mücadeledeki önemini vurguladı.

Erken tanı hayat kurtarır

"Meme kanseri, kadınlarda görülen kanser türlerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor ve erken teşhis edilebilen bir kanser çeşidi. Bu nedenle 40 yaşından itibaren her kadının yılda bir kez mamografi yaptırması hayati önem taşıyor" diyen Dr. Poçan, koruyucu sağlık hizmetlerinin meme kanserinin tespitinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Meme kontrollerini aksatmayın

Dr. Poçan, memedeki sorunların tespit edilmesi için kadınların yaş fark etmeksizin kendi kontrollerini yapmaları gerektiğini belirterek, "Bir problem tespit edildiğinde ya da 40 yaş üstü kadınlarda doktor kontrolü, meme ultrasonu ve gerektiğinde mamografi veya MR tetkikleri yapılmalıdır" dedi. Mamografinin ülkemizde yaygın olarak kullanıldığını belirten Dr. Poçan, ultrason teknolojisindeki gelişmelerin de bu yöntemi güvenilir ve değerli hale getirdiğini ekledi.

Kuş gribi yeniden hortladı: ABD'de 16 eyalette görüldü Kuş gribi yeniden hortladı: ABD'de 16 eyalette görüldü

Meme tarama yöntemleri

Meme ultrasonu, mamografi ve MR hakkında bilgi veren Dr. Poçan, bu üç yöntemin de meme kanseri taramasında önemli olduğunu ve hastanın özelliklerine, risk faktörlerine göre tercih edildiğini belirtti.