Son dönemde sahte ilaçların artan tehlikesine karşı uyarıda bulunan Novo Nordisk Türkiye, “İlaç Sahteye Gelmez” kampanyası ile bilinçlendirme çalışmalarını hızlandırdı. Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır, sahte ilaçların küresel çapta yarattığı tehditler hakkında bilgi vererek, hastaların yalnızca eczanelerden ilaç temin etmelerinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Trafik cezalarına caydırıcı zam! Trafik cezalarına caydırıcı zam!

Sahte ilaç pazarının kapsamı ve tehlikeleri

Dünya genelinde yıllık 200 ila 432 milyar dolar değerinde olan sahte ilaç pazarının düşük ve orta gelirli ülkelerde yoğunlaştığına dikkat çeken Dr. Ömer Buğra Bahadır, “Küresel ölçekte her 10 ilaçtan 1’inin sahte olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, yılda 1 milyondan fazla insanın sahte ilaçlar nedeniyle hayatını kaybetmesine yol açıyor,” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin yasadışı ilaç faaliyetlerinde dünya genelinde beşinci sırada bulunduğunu belirten Bahadır, özellikle diyabet ve obezite tedavilerinde kullanılan enjeksiyon kalemlerinde sahtecilik vakalarının arttığını belirtti.

Hasta güvenliği için bilinçlendirme faaliyetleri

Novo Nordisk’in hasta güvenliğini ön planda tutarak sahte ilaç tehlikesine karşı farkındalık çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bahadır, “Sahte ilaçlardan korunmanın en güvenilir yolu, doktor kontrolünde ilerlemek ve ilaçları yalnızca eczanelerden temin etmektir,” dedi. Bu kapsamda başlattıkları “İlaç Sahteye Gelmez” kampanyasının sahte ilaçlara karşı bilinç oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, sahtecilik vakalarını mevzuata uygun olarak inceleyip yetkili makamlara bildirdiklerini kaydetti.

Obezitede artış ve sahte ilaç tehlikesi

Toplantıya katılan Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, obezitenin Türkiye ve dünyada hızla arttığını, bu durumun sahte ilaçların çoğalmasında etkili olduğunu belirtti. Türkiye’de her 3 yetişkinden 1’inin obeziteli olduğunu ve obezite tedavisinde kullanılan bazı enjeksiyon kalemlerinin reçetesiz, internet üzerinden temin edilebildiğine dikkat çekerek, sahtelerinin yaygınlaştığını vurguladı.

Sahte ilaçların içeriğindeki tehlikeli maddeler

Prof. Dr. Siva, sahte ilaçlarda toksik kimyasallar, ağır metaller ve zararlı maddeler bulunduğunu ifade etti. Özellikle zayıflama amacıyla kullanılan sahte ilaçların bazı durumlarda sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Siva, “Aşırı tiroid hormonu içeren bu ilaçların, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon ve sinirlilik gibi ciddi yan etkileri olan vakaları sıkça görüyoruz,” diyerek sahte ilaç kullanımının tehlikelerine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi