BİLİM

Öğrencilerden çevreci buluş: Nişastadan biyoplastik ürettiler

Samsun Belediyeevleri İmam Hatip Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencileri, doğada kolay çözünebilen biyoplastik üretmeyi başardı.

Abone Ol

Samsun Belediyeevleri İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, doğada uzun yıllar kaybolmayan plastiklere karşı çevre dostu bir alternatif geliştirdi. Nişasta, gliserin ve sirke gibi evde kolayca bulunabilen malzemelerle biyoplastik üreten öğrenciler, projelerini 7. Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde sergiledi.

“Evde biyoplastik üretmek mümkün”

Projenin danışman öğretmeni Esra Çelik, öğrencilerin plastik atıkların çevreye verdiği zararlardan etkilenerek bu çalışmaya başladığını söyledi. “Doğada kolayca çözünebilen bir alternatif plastik geliştirmek istedik. Bu projemizle evde de biyoplastik üretiminin mümkün olduğunu gösterdik” diyen Çelik, öğrencilerinin başarısından gurur duyduğunu ifade etti.

“Hedefimiz ticari plastikleri azaltmak”

Projede görev alan Eyüp Kaan Özdemir, biyoplastiklerin ticari plastiklere göre daha hızlı kaybolduğunu ve çevreye zarar vermediğini belirtti. Özdemir, “Hedefimiz ticari plastiklerin kullanımını azaltarak biyoplastik kullanımını yaygınlaştırmak ve bu türü geliştirmektir” diye konuştu.

Biyoplastik nasıl yapılıyor?

Öğrencilerden Mikail Kaplan, biyoplastik yapımında kullanılan malzemeleri sıralayarak, “Mısır nişastası, su, gliserin, sirke ve renk gıda boyası kullandık” dedi. Emir Çelik ise yapım aşamasını anlatarak, “Malzemeleri bir kabın içinde karıştırıp, ısı uygulayarak erime oluşturduk. Jel kıvamına gelen karışımı yağlı kağıda sürerek oda sıcaklığında kuruttuk ve biyoplastik hazır hale geldi” dedi.