Son dönemde Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar, bölgede giderek büyüyen bir savaşa dönüşme tehlikesi taşıyor. Birleşmiş Milletler, savaşın etkilerinin ciddiyetine dikkat çekerek, yaklaşık 1 milyon Lübnanlı’nın zorla yerinden edildiğini bildirdi. Bu durum, Orta Doğu'daki insani krizin derinleşmesine neden oluyor.
Savaşın sıcak gelişmeleri
Hizbullah, çarşamba günü İsrail’in güney bölgelerine yönelik roket saldırılarına başladı ve İsrail askerleriyle kara çatışmalarına girdi. Birleşmiş Milletler’e göre, bu çatışmalar sonucunda Lübnan'ın yüzölçümünün dörtte biri tahliye emirleriyle kapsandı. İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, “Güney Lübnan halkına dikkatli olun” uyarısında bulundu ve Hizbullah mevzilerine yönelik saldırıların devam edeceğini bildirdi.
BM yetkilileri, Lübnan’daki 5,4 milyon kişiden 600 binden fazlasının yerinden edildiğini, ayrıca 300 bin kişinin yurt dışına kaçtığını belirtti. Yardım kuruluşları, sığınak olarak kullanılan devlet okullarının yarısının kapasitelerinin dolmak üzere olduğunu vurguladı.
Geri dönüşü olmayan bir çatışma mı?
Hizbullah ve İsrail arasındaki bu çatışmalar, Hamas’ın Gazze Şeridi’nden İsrail’e saldırmasının ardından hız kazandı. İsrail, Hamas’ı yok etmek için harekete geçerken, Hizbullah’ın kuzeyden savaşlara katılması, İsrail’in iki cepheli bir savaşla karşı karşıya kalmasına yol açtı. Uzmanlar, bu gerginliğin kontrolsüz bir tırmanışa yol açabileceği konusunda uyarıyor.
İnsani kriz derinleşiyor
Çatışmaların etkisiyle, yerlerinden edilen insanlar, bir zamanlar tatilcilerin tercih ettiği plajlarda çadırlar kurmak zorunda kaldı. Savaşın getirdiği yıkım, insani yardımları da zorlaştırıyor. Birleşmiş Milletler’in uyarıları, krizin boyutunun artabileceğine işaret ediyor.