Osmanlı’dan Günümüze Eşlere Küstüğünde Gönül Alan Küstüm Aynası

RTÜK'ten 6 yayıncıya yaptırım kararı RTÜK'ten 6 yayıncıya yaptırım kararı

Osmanlı döneminde eşler arasındaki dargınlıkların kısa sürede son bulması için kullanılan "küstüm aynası", günümüzde de çiftlere barış mesajı veriyor. Özellikle İzmit ilçesindeki antika festivalinde dikkat çeken bu özel aynalar, hikayesiyle katılımcıların ilgisini çekiyor. Antikacılar, bu geleneğin modern çiftler için de faydalı olabileceğini belirtiyor.

"Eskiden bir gün bile küs kalınmazdı"

Yüzyıllardır süren "küstüm aynası" geleneği, Osmanlı döneminde eşlerin dargınlıklarını kısa sürede aşmalarını sağlıyordu. Bir eş, diğerine küstüğünde aynayı ters çevirerek gönlünü alana kadar beklerdi. Antika eseri satan Cüneyt Başar, “Eskiden gelin eşine küstüğünü anlatmak için aynayı ters asarmış. O zamanlar çok da küs kalınmazmış, dargınlık en fazla bir gün sürermiş” dedi. Bugün, İzmit’teki festivalde sergilenen bu aynalar, çiftlere eski geleneği hatırlatarak birbirlerinin gönlünü almayı öğretiyor.

Osmanlı’dan Günümüze Eşlere Küstüğünde Gönül Alan Küstüm Aynası

 "Küstüm aynası" antikacılara göre değerli bir parça

30 yıldır antikacılık yapan Cüneyt Başar, elinde bulunan küstüm aynasının 100 yıllık bir eser olduğunu belirtiyor. Eserin içi kehribar, dışı ise gümüş kaplama ile yapılmış. Başar, "Genelde antikalar köylerden çıkıyor. Ancak değerinin farkına varıldığı için kimse artık bu ürünleri satmak istemiyor" diyor. Bu özel aynalar, fiyatı ile de dikkat çekiyor ve Başar, "Ortalamada 1000 TL’den satıyoruz. Keşke herkes evine bir tane koysa, böylece eşler birbirlerinin gönlünü alır" şeklinde ekliyor.

Kaynak: İHA