Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan ve dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak kabul edilen Zeugma'da arkeolojik kazılar hızla devam ediyor. Zeugma'nın Doğu Konut Sektörü'ndeki Muzalar Evi, zengin mozaik süslemeleriyle dikkat çekiyor. 2025 yılına kadar tamamlanması planlanan çalışmalar, Muzalar Evi'nin Türkiye ve dünya turizmine önemli katkılar sağlamasını hedefliyor.

Kazı çalışmaları ve destekler

Zeugma'daki Muzalar Evi kazı çalışmaları, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle başlamıştı. 2012'den itibaren Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla hız kazanan çalışmalar, 2019'da tamamlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle de projeye yeni bir ivme kazandırıldı. Kazılar sonucu 938 eser, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne kazandırıldı. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, "Zeugma ve Muzalar Evi'nin kültürel mirasının açığa çıkarılması ve turizme kazandırılması için çalışıyoruz. Çalışmalar 2025'te tamamlanacak ve Muzalar Evi ziyaretçilere açılacak" dedi.

Zeugma'daki Muzalar Evi 2025'Te Ziyarete Açılacak

"Geleceğe Miras Projesi" çerçevesinde

Muzalar Evi kazılarını yürüten Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay, kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında sürdüğünü belirtti. Görkay, "Kazılar 2007'de başladı, İş Bankası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle bu noktaya geldik. Şu anda korugan çatı inşaatı devam ediyor ve çalışmanın tamamlanmasıyla Muzalar Evi en kısa sürede ziyarete açılacak" diye konuştu.

Zeugma'daki Muzalar Evi 2025'Te Ziyarete Açılacakosmanlı’dan Günümüze Eşlere Küstüğünde Gönül Alan Küstüm Aynası

Zeugma'nın kültürel önemi

Zeugma, Helenistik dönemde Seleukeia ve Apamea olarak biliniyordu. Roma İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşayan kent, mozaikleriyle “mozaik şehri” olarak tanınmakta. Muzalar Evi, Zeugma'nın kültürel ve sanatsal zenginliğini en iyi şekilde yansıtan yapılarından biri olarak ön plana çıkıyor. 2025 yılında açılması beklenen Muzalar Evi'nin, hem Gaziantep hem de Türkiye turizmine önemli bir katkı sunması hedefleniyor.

Toygar Işıklı'nın eserleri ilk kez Türk orkestrası tarafından senfonik olarak seslendirildi Toygar Işıklı'nın eserleri ilk kez Türk orkestrası tarafından senfonik olarak seslendirildi

Kaynak: İHA