Başkan Sengel’den SGK borcu vurgusu: Neden sadece belediyelerin üzerine gidiliyor? Başkan Sengel’den SGK borcu vurgusu: Neden sadece belediyelerin üzerine gidiliyor?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa'nın 3. maddesi ile ilgili sözlerine nedeniyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a tepki gösterdi.

Datça Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Özgür Özel, burada yaptığı açıklamada, "HÜDAPAR 'Anayasa'nın ilk 4 maddesi tartışılsın' dedi. Geçtiğimiz aylarda sordum, kıvırdılar. Numan Kurtulmuş dedi ki, 'Devletin milletiyle ve ülkesiyle bir bölünmez bütün olduğu ifadesi yanlış.' Güya entelektüel bir tartışma başlatacak" ifadelerini kullandı.

“El uzatanın eli kırılsın”

Özgür Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç oynamaya gerek yok! Elini uzatanın eli kırılsın. Anayasa'nın ilk dört maddesinden orayı okuyunca şunu anlıyorsun; 'Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür.' Nokta!

"HÜDAPAR'A bir şey diyemiyorlar"

"Tayyip Bey HÜDAPAR’a bir şey diyemiyor. Bahçeli HÜDAPAR’a bir şey söylemiyor. Numan Bey, HÜDAPAR'ın alanını genişletecek, hesapta entelektüel tartışma açıyor" diyen Özel, şu ifadelerle tepkisini belirtti: "Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarıyız. Biz hep beraber bir ve beraberiz. Devletimizle, milletimizle, ülkemizle birlikte bir bütünüz. Bayrağımız belli, başkentimiz belli, kurucumuz belli. Bunlarla sorunu olanlar da belli. İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız!"

Ne olmuştu?

10 Ekim tarihinde Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla düzenlenen programa katılan Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" demişti.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk 4 maddesi

I. Devletin şekli

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde,
insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan,
demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, Resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Başkenti Ankara'dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.