Dr. Gencer, Parkinson hastalığının beyindeki dopamin üreten hücrelerin azalması nedeniyle ortaya çıktığını, ancak ilaçlar ve bazı beyin hastalıklarının da benzer belirtilere yol açabileceğini söyledi.
Parkinson hastalığının en yaygın belirtileri arasında hareketlerde yavaşlama, titreme ve kas katılığı yer alırken, Dr. Gencer, hastalığın motor dışı belirtilerinin de yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Kabızlık, tansiyon düşüklüğü, bilişsel bozukluklar, uyku problemleri ve halüsinasyonlar gibi semptomlar, Parkinson hastalarında sıkça görülen diğer sorunlar arasında.
Parkinson türleri ve sebepleri
Dr. Gencer, Parkinson hastalığının en yaygın türünün idiopatik Parkinson olduğunu, ancak bazı durumlarda sekonder parkinsonizm adı verilen ilaçlar, inme, damar tıkanıklığı, beyin kanamaları veya tümörlere bağlı parkinson benzeri belirtilerin gelişebileceğini belirtti. Sekonder parkinsonizm olarak bilinen bu tür, psikiyatri ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkileriyle de tetiklenebilir.
Tedavi süreci türüne göre değişiyor
Parkinson tedavisinin, hastalığın nedenine göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Dr. Gencer, dopamin yerine koyma tedavisi ve bazı durumlarda beyin pili gibi cerrahi tedavi yöntemlerinin de kullanılabileceğini belirtti. Parkinson hastalığının tedavisinde levodopa ve benzeri preparatlarla eksik dopaminin yerine konarak hareketlerdeki yavaşlama ve kas katılığının kontrol altına alınması sağlanabiliyor.
Beyin pili
Dr. Gencer, Parkinson hastalarının ileri evrelerinde beyin pili uygulamasının tedavi sürecinde etkili bir seçenek olduğunu da belirtti. Beynin özel bölgelerine yerleştirilen beyin pili, hastalığın ilerlemiş evrelerinde ortaya çıkan anormal sinyalleri baskılarak semptomları azaltabiliyor.
Psikiyatri İlaçlarına Dikkat Dr. Gencer, özellikle antipsikotik ilaçların, Parkinson belirtilerine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle ileri yaş hastalarda veya risk taşıyan bireylerde, şizofreni tedavisi veya demans hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri dikkatle izlenmeli.