Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmek, hem enerjik kalmak hem de sağlığı korumak için büyük önem taşıyor. Liv Sağlıklı Yaşam Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Tuba Yıldırım, Ramazan ayında doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu.
Sahur, iftar ve ara öğün önerileri
Diyetisyen Tuba Yıldırım, Ramazan boyunca öğünlerinizi sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenlemenizi öneriyor. Bu şekilde, gün boyunca ihtiyacınız olan besin öğelerini üç öğüne bölerek dengeli beslenebilirsiniz. Sahurda hafif ve dengeli bir kahvaltı yapmak, açlık sürenizi azaltarak metabolizmanızı korumanıza yardımcı olur. Öneriler arasında, yumurta, ceviz, peynir, avokado, mevsim sebzelerinden oluşan bir kahvaltı ya da yoğurt, yulaf ve taze meyvelerle hazırlanmış sağlıklı bir kase bulunuyor.
Beslenme alışkanlıkları edinin
İftar öğününde ise orucu hurma ve su ile açtıktan sonra çorba ve renkli bir salata ile devam etmeniz öneriliyor. Sonrasında ana yemeğe geçebilirsiniz. İftardan sonra midenizi hızlıca doldurmak, ani tansiyon ve şeker yükselmelerine neden olabilir. Bu nedenle öğün sayısını iftardan sahura kadar artırarak, aralıklarla beslenmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, tatlıyı iftardan hemen sonra değil, bir iki saat sonra ara öğün olarak tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
Hareket önemli!
Ramazan ayında hareketsizliğin bağırsak hareketlerini yavaşlatabileceğini belirten Diyetisyen Yıldırım, iftardan sonra bir saatlik yürüyüşlerin sindirimi kolaylaştıracağını vurguluyor. Ayrıca, iftar ile sahur arasında en az iki litre su içmeye özen göstermelisiniz. Bir şişe soda ve bir bardak bitki çayı da sindirim sisteminizi rahatlatacaktır.