Yaz geliyor! Sağlıklı ve keyifli bir yaz için yapmanız gerekenler Yaz geliyor! Sağlıklı ve keyifli bir yaz için yapmanız gerekenler

Ramazan Bayramı geldiğinde adet olarak misafirlere tatlılar, çocuklara şeker ikram ederiz. Peki, Ramazan Bayramı’nda neden şeker ikram ederiz? Hiç düşündünüz mü? Bu bayram neden hafızalarımızda ‘Şeker Bayramı’ olarak kaldı?

Şeker Bayramı ismi nereden geliyor?

Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır", Türkçeye çevrildiğinde farklı anlamlar içeriyor. "Iyd" kelimesi bayram anlamına gelirken, "Fıtır" kelimesi ise "orucu açma" anlamına geliyor. Aynı zamanda "fıtır sadakası" ya da "fitre" olarak bilinen ve maddi durumu iyi olan Müslümanların bayram öncesinde yoksullara vermesi gereken sadakayı ifade eder.

İsim değişikliği nasıl oluştu?

Şeker Bayramı inanışının çeşitli fikirlerden türediği ortaya çıktığına inanılıyor. Şükür kelimesinin türediğine inanılan bazı iddialar; "Fıtır sadakası"nın bir diğer adı "şükür sadakası"dır. Bir iddiaya göre "şükür" kelimesi zamanla halk arasında değişime uğrayarak "şeker"e dönüştü.

Başka bir iddiaya göre ise, Ramazan Bayramı’na hurma ve şekerleme yiyerek başlanması bu ismin yaygınlaşmasına neden oldu. Özellikle Osmanlı'da bayram sabahları tatlı ve şekerlemeler ikram edilmesi, bayrama "Şeker Bayramı" denmesinin temelini oluşturdu.

Günümüzde resmi olarak "Ramazan Bayramı" olarak adlandırılsa da, halk arasında "Şeker Bayramı" ifadesi kullanılmaya devam ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi