Ramazan ayında iftar sofralarını lezzetlendirecek bir menü arıyorsanız, Osmanlı mutfağının enfes lezzetlerinden Hünkâr Beğendi, yanında hafif ve besleyici Sebzeli Pilav, tatlı olarak da geleneksel Kalburabastı harika bir seçim olacaktır. İşte bu üç lezzetin tarifleri!

Sebzeli pilav tarifi

Sağlıklı ve hafif bir pilav alternatifi olan sebzeli pilav, iftar sofralarına renk katıyor.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet havuç (küçük doğranmış)
  • 1 adet kabak (küçük doğranmış)
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 2 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

Kahvaltıda tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalık önerisi! Kahvaltıda tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalık önerisi!
  • Pirinci nişastası gidene kadar birkaç kez yıkayın ve süzün.
  • Tereyağı ve zeytinyağını bir tencerede ısıtın, havuçları ekleyip birkaç dakika soteleyin.
  • Kabak ve bezelyeyi de ekleyerek karıştırın.
  • Pirinci ekleyip 2-3 dakika kavurun.
  • Sıcak suyu ve tuzu ekleyip kapağını kapatın, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Demlendirdikten sonra sıcak servis yapın.
  • Hünkâr Beğendi Tarifi
  • Etin yumuşak dokusu ve közlenmiş patlıcan püresiyle Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri!

Malzemeler:

Et için:

  • 500 gr kuşbaşı dana eti
  • 1 adet soğan (doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber, kekik

Beğendi için:

  • 3 adet patlıcan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Etleri sıvı yağda kavurun, soğanı ekleyin ve karıştırın.
  • Salçayı ekleyip biraz daha kavurduktan sonra sıcak su, tuz ve baharatları ilave edin. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
  • Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyup ezin.
  • Tereyağını bir tencerede eritip unu kavurun, ardından sütü ekleyerek karıştırın.
  • Ezilmiş patlıcanları ekleyip karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın. Kaşar peynirini ilave edip karıştırarak ocaktan alın.
  • Beğendiyi tabağa alın, üzerine eti koyup sıcak servis yapın.

Kalburabastı tatlısı

Şerbetli tatlı sevenler için ağızda dağılan enfes bir Osmanlı tatlısı!

Malzemeler:

Hamur için:

  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbet için:

  • 2,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

  • Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
  • Hamur için tüm malzemeleri yoğurup yumuşak bir kıvam elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, rendenin üzerine bastırarak açın. İçine ceviz koyup kapatın.
  • 180°C'de önceden ısıtılmış fırında altın rengini alana kadar pişirin.
  • Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün ve şerbeti çekmesini bekleyin.
     
Kaynak: Haber Merkezi