Daha önce Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı olan Akın, yeni projesinin Cezayir’de, Sahra Çölü’nde 20 bin hektarlık bir alanda yürütüldüğünü açıkladı. Hiç organik maddesi bulunmayan bu toprakları tarıma kazandırmak için çalıştıklarını belirten Akın, projeye “Dünya haritasındaki bu sarı bölgeye bir yeşil nokta koymak istemez misiniz?” diyerek başladıklarını paylaştı. Ayrıca Kuzey Afrika, Fas, Tunus ve Etiyopya’da da çalışmalar yürüttüklerini ekledi.
“20 bin hektarlık alanda 4 bin hektardayız”
Projenin detaylarını paylaşan iş ortağı ve eşi Coşkun Yıldırım, bölgede sürekli esen sıcak rüzgarın ve organik madde eksikliğinin en büyük zorluk olduğunu söyledi. Ancak çölün altında tatlı su bulunduğunu ve bunu değerlendirmek için evsel atıkları mikroalglerle organik maddeye dönüştürdüklerini belirtti. Ayrıca Pirina adlı organik maddeyi toplayarak, deniz yosunu ve su takviyeleriyle bitkileri desteklediklerini aktardı. Şu an test aşamasında olan proje, 20 bin hektarlık alanın 4 bin hektarında aktif olarak sürüyor.
Çiftçiler için yapay zeka danışmanı
Akın, çiftçilerin bitki hastalıklarını teşhis edebileceği, hava durumu ve fiyat bilgisine ulaşabileceği bir yapay zeka uygulaması geliştirdiklerini de duyurdu. Bu sistemin çiftçilere büyük kolaylık sağlayacağını ifade etti.