2023 yılı Ocak-Eylül döneminde, enflasyonun etkisiyle SGK'ya yapılan bütçe transferi 1 trilyon 103 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde öngörülen bütçe açığı ise sadece 17,6 milyar TL oldu.

Bu rakam, yıl başında tahmin edilen 385,7 milyar TL'lik açığın oldukça altında kaldı. Eylül itibariyle, bütçe transferlerinin büyük bir kısmı, ek ödemeler ve devlet katkılarından oluştu. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açığı, son yıllarda öngörülen hedefle uyumlu bir şekilde düşük seviyelerde gerçekleşiyor. Bununla birlikte, sosyal güvenlik sistemine yapılan toplam katkı hızla artıyor.

2023'ün ilk dokuz ayında, SGK'ya yapılan bütçe transferi ilk kez 1 trilyon TL'yi aşarak 1 trilyon 103 milyar TL'ye çıktı. Aynı dönemde, SGK'nın açığı ise 17,6 milyar TL oldu. Bu, bütçede öngörülen 385,7 milyar TL’lik açığın çok altında bir rakam.

Bütçe transferleri yükseldi, enflasyon etkisi de var 

SGK'nın Ocak-Eylül verilerine göre, bütçe transferleri 1 trilyon 102,9 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yılın tamamında bu rakam 849,8 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Bu artış, sosyal güvenlik sistemine yapılan transferlerin yanı sıra, enflasyonun da etkisiyle rakamların büyümesinden kaynaklanıyor. Ancak yine de bütçe kaynaklı sosyal güvenlik harcamalarındaki artış dikkat çekici olarak değerlendiriliyor. 

Piyasada gözler ABD enflasyon verisinde Piyasada gözler ABD enflasyon verisinde

Bütçe transferleri, emeklilere yapılan ücret artışları ve ek ödemeler gibi ödemeleri, prim karşılığı olmadan yapılan yardımlar ve devlet katkılarını içeriyor. Ayrıca, genel sağlık sigortası primini ödeyemeyenler için yapılan aktarımlar ve çeşitli teşvikler karşılığında yapılan ödemeler de bu transferlerin içinde yer alıyor. 

Ek ödemeler ve devlet katkıları öne çıkıyor 

Ocak-Eylül döneminde, SGK’ya yapılan bütçe transferlerinin büyük kısmını ek ödemeler ve devlet katkıları oluşturdu. Bu çerçevede, yılın 3. çeyreği itibariyle ek ödemeler için aktarılan tutar 244,5 milyar TL, devlet katkısı ise 457,3 milyar TL oldu.

SGK'nın gelirleri 2 trilyon 861,7 milyon TL'ye, prim gelirleri ise 1 trilyon 997,8 milyon TL'ye çıktı. Toplam giderler ise 2 trilyon 879,2 milyar TL’ye ulaştı ve bu giderlerin büyük kısmı, 1 trilyon 992,2 milyar TL ile emekli aylığı giderlerinden oluştu. 

Gelir-Gider dengelemesi iyileşti 

Bütçe transferleri dahil toplam gelirlerin, toplam giderleri karşılama oranı, önceki yıla göre artarak yüzde 99,4 seviyesine yükseldi. SGK, 2023 yılı boyunca bazı aylarda bütçe fazlası verdi.

Prim gelirlerinin emekli aylığını karşılama oranı da Ocak-Eylül dönemi itibariyle yüzde 76,9'a yükseldi. Bu oran, 2013 yılından bu yana yüzde 70’in üzerinde seyretti ve 2023 sonunda yüzde 76,4 seviyesine ulaşması bekleniyor. 

Kaynak: Haber Merkezi