Mahfi Eğilmez, bloğunda yayımladığı "Suriyeliler ülkelerine dönerse ekonomiye etkisi ne olur?" başlıklı yazısında, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirerek Türkiye ekonomisi üzerinde ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek olası etkileri inceledi. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yönelik desteğini kademeli olarak azaltması gerektiğini vurguladı. Eğilmez, Suriyelilerin iki ana grupta toplanabileceğini, maddi gücü ve serveti olanlar ile maddi gücü olmayanlar olarak kategorize edilebileceğini söyledi.
İktisatçı Eğilmez, "Türkiye'ye gelen Suriyeliler iki ana grupta toplanabilir: İlk olarak maddi gücü ve serveti olanlar, bunların çoğu Türkiye'de konut alarak vatandaşlık kazandı, birçok kişi iş kurarak istihdam yaratmaya devam etti. İkinci olarak ise maddi gücü olmayanlar, bu grup daha çok emek yoğun işlerde çalışarak gelir elde etmeye başladı.” ifadelerini kullandı.
“İnşaat faaliyetleri için büyük ölçüde Türk şirketler görevlendirilecek”
Eğilmez, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde Türk şirketlerin görev alacağını ve bu durumun da bazı ekonomik sonuçlar doğurduğunu açıkladı. Suriye'de büyük bir yeniden yapılanma süreci, inşaat faaliyetlerini başlatacak ve bu işler için Türk ve batılı şirketler büyük ölçüde görevlendirilecek. Bu şirketler, uluslararası standartlar doğrultusunda Suriyelilere daha yüksek maaşlar ödeyecek, dolayısıyla Türkiye'deki ikinci grup Suriyelilerin bir kısmı ülkelerine dönecek.
“Yerli üreticiler ucuz iş gücünü kaybedecekler”
Mahfi Eğilmez, Suriyelilerin bir kısmının ülkelerine dönmesinin Türkiye ekonomisi üzerindeki üç farklı etkisi olacağını söyleyerek ilkinin ucuz iş gücü kaybı olacağını söyledi. Eğilmez, “İkinci gruptaki Suriyeli işçilerin bir kısmının ülkelerine dönmesiyle, yerli üreticiler ucuz iş gücünü kaybedecekler. Bu durumda, daha pahalı iş gücü kullanmak zorunda kalacakları için maliyetleri artacak. Eğer talep daralmasa, bu maliyet artışını fiyatlarına yansıtabilirlerdi, ancak talebin düşmesi nedeniyle fiyat artışı sınırlı olacak ve bu da karların azalmasına yol açacak.” dedi.
“Maliyet enflasyonu artabilir”
Maliyet artışının sınır olsa bile maliyet enflasyonunun artabileceği uyarısında bulunan Eğilmez, dönen Suriyeliler ile birlikte GSYH’ye yapılan katkının kaybolacağını belirtti. Ancak Eğilmez, bu etkinin sınırlı olacağını düşündüğünü ve iyi iş yapanların, Suriye'ye dönseler bile işlerini burada bırakmayıp, Suriye’de yeni işler kurarak faaliyetlerine devam edebileceklerini aktardı. İksitatçı Mahfi Eğilmezi “Her iki gruptan da çok sayıda kişi ülkelerine kesin dönüş yaparsa, bir kısmı burada vatandaşlık almak için satın aldıkları konutları satacaktır. Bu, konut piyasasında büyük olmasa da fiyatların ve kiraların düşmesine neden olabilir.” dedi.
“Bütçe açığı azalacak”
Eğilmez’e göre Suriyelilerin dönmesine bağlı olarak GSYH’de düşüş olsa da, kişi başına gelirdeki düşüş daha sınırlı olacak. Vatandaşlık almamış olan Suriyeliler, kişi başı gelir hesaplamalarında nüfusa dahil edilmedikleri için bu düşüş sınırlı kalacak. Suriyelilerin geri dönmesi, Türkiye’de sağlık hizmetleri, ilaçlar ve diğer desteklerle ilgili kamu harcamalarını azaltacağı için bütçe açığı düşecek. Sosyal ve siyasal alanda ise, bu kadar çok sığınmacının bulunmasının Türkiye’nin düzenini olumsuz etkilediği gözlemleniyor. Eğilmez, Suriyelilerin dönüşünün ekonomik açıdan olumsuz etkileri olacağını düşünse de, Türkiye’nin sığınmacıların ülkelerine dönüşünü teşvik etmek amacıyla, kamu desteklerini kademeli olarak kesmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.