16 Kasım, dünya tarihinde pek çok önemli olayın yaşandığı bir gün olarak kayıtlara geçti. Askeri zaferlerden edebi ödüllere, politik gelişmelerden bilimsel keşiflere kadar geniş bir yelpazede birçok olay, bugünün tarihsel anlamını pekiştiriyor.

636 - Kadisiye Muharebesi başladı: Arap-İslam ordularıyla Sasani İmparatorluğu arasında Kadisiye Muharebesi başladı. Bu savaş, İslam ordularının İran topraklarına ilerlemesinde kritik öneme sahiptir.

1485 - Cătlăbuga Muharebesi: Moldavyalı III. Stephen, Kili çevresini savunan Osmanlı kuvvetleriyle Cătlăbuga Muharebesi’nde karşı karşıya geldi.

1532 - İnka İmparatoru Atahualpa esir alındı: İspanyol fatih Francisco Pizarro ve adamları, İnka İmparatoru Atahualpa'yı esir alarak, İnka İmparatorluğu'nun sonunu getiren süreci başlattı.

1698 - Karlofça Antlaşması görüşmeleri başladı: Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak devletleri arasında Karlofça Antlaşması görüşmelerine başlandı. Bu antlaşma, Osmanlı'nın büyük toprak kayıplarını resmileştirmiştir.

1849 - Dostoyevski’ye ölüm cezası: Rusya'da Fyodor Dostoyevski, hükümet karşıtı eylemlerinden dolayı ölüm cezasına çarptırıldı. Ancak daha sonra bu ceza kürek cezasına çevrildi.

1881 - NGC 281 keşfedildi: Edward Barnard, Kraliçe Takımyıldızı yönünde bulunan NGC 281’i keşfetti.

1907 - Oklahoma ABD’ye katıldı: Kızılderili Toprakları ve Oklahoma Toprakları birleştirilerek Oklahoma, ABD’nin 46. eyaleti oldu.

1918 - Trablusgarp Cumhuriyeti ilan edildi: Msallata şehrinde Trablusgarp Cumhuriyeti ilan edildi.

1937 - Diyarbakır-Cizre demiryolu: İran ve Irak sınırlarına ulaşması planlanan Diyarbakır-Cizre demiryolunun temeli atıldı.

1938 - Atatürk’ün naaşı katafalka kondu: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, Dolmabahçe Sarayı’nda katafalka yerleştirildi.

1938 - Celal Bayar hükûmeti güvenoyu aldı: Başbakan Celal Bayar’ın kurduğu yeni hükûmet, TBMM’de oy birliğiyle güvenoyu aldı.

1940 - Tasvir-i Efkâr gazetesi yeniden yayımlandı: Ziyad Ebüzziya tarafından yayımlanan Tasvir-i Efkâr gazetesi yeniden basılmaya başlandı.

1942 - Kokoda Patikası Seferi sona erdi: II. Dünya Savaşı sırasında Pasifik cephesinde Avustralya ve Japonya arasında geçen Kokoda Patikası Seferi sona erdi.

1945 - UNESCO kuruldu: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Paris’te kuruldu.

1949 - İnönü ve Bayar’a suikast ihbarı: İsmet İnönü ve Celâl Bayar’a yönelik suikast ihbarı yapıldı. Osman Bölükbaşı ve Fuat Arna tutuklandı, ancak iddianın asılsız olduğu ortaya çıktı.

1950 - TCG Çanakkale Türk Deniz Kuvvetleri’ne katıldı: TCG Çanakkale (S-333) gemisi, ABD Donanması’ndan Türk Deniz Kuvvetleri’ne katıldı.

1967 - Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya ödül: Uluslararası Şiir Forumu, Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı yaşayan en büyük Türk şairi seçti.

1983 - TÜPRAŞ kuruldu: Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) kuruldu.

1988 - Başörtüsü düzenlemesi yasalaştı: Yükseköğrenim kurumlarında başörtüsünü serbest bırakan düzenleme, TBMM’de yasalaştı.

1991 - Pegasus Edebiyat Ödülü Bilge Karasu’ya verildi: Bilge Karasu, “Gece” romanıyla Pegasus Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

1991 - Hüsamettin Cindoruk TBMM Başkanı oldu: Doğru Yol Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüsamettin Cindoruk, 286 oyla TBMM Başkanı seçildi.

2007 - Donald Tusk başbakan oldu: Donald Tusk, Polonya Başbakanı olarak göreve başladı.

2009 - TRT Müzik yayına başladı: Türkiye’nin müzik kanalı TRT Müzik yayın hayatına başladı.

Gün boyu enerji için kahveyi ne zaman içmelisiniz? İşte, o altın saatler! Gün boyu enerji için kahveyi ne zaman içmelisiniz? İşte, o altın saatler!

16 Kasım, dünya çapında pek çok önemli olayla şekillenmiş bir tarihsel gündür. Askeri zaferler, bilimsel keşifler ve siyasi gelişmelerle dolu olan bu gün, tarihin farklı alanlarında kaydedilen başarıların ve dönüm noktalarının altını çizmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi