TBMM, dijital dönüşüm yolunda önemli bir adım atarak kâğıt kullanımını azaltan "Kâğıtsız Parlamento" projesini genişletiyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un talimatları doğrultusunda başlatılan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ve diğer yenilikçi sistemlerle dijitalleşme süreci hız kazanıyor.
Dijitalleşmeyi destekleyen uygulamalar
Meclis’te yürütülen dijitalleşme sürecinde, Vekil Bilgi Sistemi (VEBİS), Sağlık Bilgi Sistemi (SABİS), Tutanak Bilgi Sistemi (TUBİS), Kanunlar Kararlar Bilgi Sistemi (KABİS) ve Komisyonlar Bilgi Sistemi (KOBİS) gibi yeni uygulamalar devreye alınıyor. Bu sistemler, milletvekillerinin yasama faaliyetlerini tamamen dijital ortamda yürütebilmelerini sağlayacak.
"Kâğıtsız Parlamento" projesi başarı getirdi
Meclis, uzun süredir üzerinde çalıştığı “Kâğıtsız Parlamento” projesi ile Türkiye Bilişim Ödülleri'nde birincilik kazandı. Proje kapsamında, 25 milyon sayfalık belge dijital ortamda arşivlendi ve belgeler kurumsal kimlik kazandı. Şu ana kadar 237 bin belgenin katalog kaydı oluşturulurken, 2 milyon 500 bin sayfa dijital olarak sisteme yüklendi.
Yapay zekâ destekli denetim süreçleri
TUBİS sistemi ile toplantılardan baskı aşamasına kadar tüm süreçler tek bir dijital platformda toplanıyor. Yapay zekâ teknolojisi ile her milletvekili sesiyle tanınarak konuşmalar hızla metne dönüştürülüyor, bu sayede denetim süreçlerinin daha hızlı ve verimli hale gelmesi amaçlanıyor. KABİS aracılığıyla da önergeler Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile iletilecek.
Yapay zekâ araştırma komisyonu
TBMM, dijital dönüşüm sürecini güçlendirmek amacıyla yapay zekâ araştırma komisyonu kurmayı hedefliyor. Bu komisyon, dijital dönüşümün hızlandırılması için gerekli adımları atacak.
Projeler tamamlandığında ve gerekli içtüzük değişiklikleri yapıldığında, TBMM tam anlamıyla “Kâğıtsız Parlamento” statüsüne geçecek.