Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 21 Mart ile sona eren haftanın verilerini yayımlayarak rezervlerinde kayda değer bir azalma olduğunu duyurdu. Geçen hafta 171,1 milyar dolar olan brüt rezerv, 163,1 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, hem döviz rezervlerinde hem de net rezervlerde ciddi bir azalmaya yol açtı. Altın rezervlerinde ise artış gözlemlendi. TCMB, gerektiği takdirde ilave önlemler alacaklarının sinyalini verirken, ekonomiyi stabilize etmek adına sıkı para politikalarını sürdürme kararı aldı.
TCMB’nin rezervleri 8 milyar dolar azaldı
TCMB'nin brüt rezervi, geçen hafta 171,1 milyar dolardan 163,1 milyar dolara geriledi. Net rezervdeki azalma ise dikkat çekici bir şekilde 73,9 milyar dolardan 62,1 milyar dolara düştü. Swap hariç rezerv, 65,4 milyar dolardan 52,2 milyar dolara gerileyerek yaklaşık 13 milyar dolar bir düşüş yaşadı.
21 Mart itibariyle döviz rezervlerinde 8 milyar 741 milyon dolarlık bir azalma kaydedildi. Önceki haftada 97 milyar 69 milyon dolar olan döviz rezervleri, 88 milyar 328 milyon dolara geriledi. Ancak, altın rezervlerinde bir artış yaşandı. Altın rezervleri 74 milyar 12 milyon dolardan 74 milyar 785 milyon dolara yükselerek yeni bir zirveye ulaştı.
TCMB’den kritik faiz açıklaması
TCMB, ara toplantısının özetini yayınladı ve sıkı para politikasına dikkat çekti. Gecelik borç verme faizinin artırıldığı açıklama sonrasında, Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceğini belirtti. TCMB, gerekli görüldüğü takdirde ek önlemler alacağını duyurdu.
Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Enflasyon görünümündeki değişimlere göre, politika faizinde atılacak adımlar enflasyon hedefi doğrultusunda şekillendirilecektir. Eğer enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma görülürse, para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacaktır. Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülebilmesi adına, gerektiğinde ek önlemler alınacaktır."
Ekstra önlemler kapıda mı?
TCMB’nin sıkı para politikası, enflasyon görünümüne göre şekillendirilecek ve finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerin minimize edilmesi hedeflenecek. Özellikle döviz kurlarındaki oynaklık ve enflasyonist baskıların devam etmesi durumunda Merkez Bankası’nın ek önlemler alacağı sinyali verildi.
Bunun yanı sıra, TCMB'nin aldığı proaktif önlemlerin, finansal varlık fiyatlarındaki dalgalanmayı sınırlamaya yönelik olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın yeni adımları ve rezervlerdeki bu büyük düşüş, ekonomistlerin ve piyasa oyuncularının dikkatle izlediği bir gelişme olarak öne çıkıyor.