Türkiye'deki fiber optik altyapının yaygınlaştırılması amacıyla Türk Telekom, Vodafone, Turkcell ve Türksat'ın sahip olduğu fiber altyapıların birleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Hükümetin, fiber optik şebekelerin yaygınlaşmadığını ve hızlı büyümediğini belirterek, telekom operatörlerine yatırımlarını hızlandırma çağrısı yapmasının ardından bu adım atıldı. Çoğunluğu Türk Telekom'a ait olan altyapıların birleştirilmesi planlanıyor.
Erken aşamada birleşme çalışmaları devam ediyor
Reuters'a konuşan bir yetkili, bu çalışmanın erken aşamalarda olduğunu ancak ilerleme kaydedildiğini söyledi. Yetkili, fiber altyapının birleşmesiyle ilgili olarak ayrıntı vermezken, ortak altyapı kurularak ağın güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Fiber altyapının yüzde 78’i Türk Telekom’a ait
TELKODER verilerine göre, 577 km uzunluğundaki ulusal fiber optik şebekenin yaklaşık 449 kilometresi, yani yüzde 78’i Türk Telekom'a ait. Vodafone, Turkcell ve Türksat gibi diğer büyük telekom operatörlerinin de kendi fiber altyapıları bulunuyor.
Ortak altyapı şirketi talepleri artıyor
Birçok küçük ölçekli telekom şirketi, altyapı yatırımlarının bir ortak altyapı şirketi tarafından yapılması gerektiğini savunuyor. Vodafone ise, Temmuz ayında yayımladığı raporda, Türkiye'nin sabit genişbant şebekesinin geliştirilmesi için sabit altyapının yatırım ve işletmesinin bir ortak altyapı şirketi tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtmişti. Bu öneri, Türk Telekom'un 2026 yılında dolacak olan lisans süresiyle de ilişkilendiriliyor.
Fiber şebeke genişledikçe abone sayısı artacak
Türkiye'nin fiber şebekesi genişledikçe, daha fazla aboneye ulaşılması bekleniyor. Ancak, Türkiye şu an 100 kişi başına 23 sabit genişbant abonesiyle OECD ortalamasının altında kalıyor. OECD ortalaması ise 36 kişi seviyesinde. Fiber altyapının yaygınlaşmasıyla birlikte, abone oranının artması ve daha hızlı internet bağlantılarının kullanılabilir olması hedefleniyor