Derbinin hakemi Slavko Vincic; Slovenya Futbol Federasyonu'na bağlı bir hakem. Daha önce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan liglerinde 4 adet maç yönetti. Bugün ise Galatasaray-Fenerbahçe derbisini yönetecek. Yöneteceği maç için Vincic'e 10 bin Euro ödenecek, ayrıca Vincic, günlük 800 Euro harcırah alacak.
Slovenya futbolu ve Türk futbolu
Slovenya 1. Ligi(Prva Liga)'nın toplam değeri 72 milyon Euro, Türkiye Süper Ligi'nin toplam değeri ise 1,14 milyar Euro. Slovenya ligi Avrupa sıralamasında 29. sırada, Türkiye ise 10. sırada. Slovenya, Türkiye'nin aksine Fifa ve Uefa'ya 1992 yılında kabul edildi. Türkiye'nin kabul edilmesi ise 1962 yılında gerçekleşmişti. Üstelik Türkiye olarak gerek klüp gerekse milli takım bazında çok ciddi başarılara imza atmışken...
Türk hakemlerini korumak için yabancı hakem getirilmiş
Yabancı hakem konusu yıllardan bu yana Türk futbolunun gündeminde yer alıyor. Son yıllarda özellikle Fenerbahçe Spor Klübü'nün talep ettiği yabancı hakem konusunun Türk futbolundaki "yapı" söylentilerine çare olup olmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu; "Hakem arkadaşlarla konuştum. Sizleri toplumun önüne atmamak için, insanların sizleri eleştirmesine fırsat vermeyelim, sizleri korumak adına yabancı hakem yönetsin' dedim" ifadesini kullandı.
Eski MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'nun açıklamaları
Eski MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ise 'yabancı hakem konusuyla ilgili; "Ben yabancı hakeme karşıyım. Türk hakemini savunuyor. Hacıosmanoğlu sözünün adamı olduğunu söylüyor; ama bu hareketleri ile sözünün adamı olmadığını gösterdi. Yabancı hakem için kulüplerden dilekçe gelecek falan bunlar bahane. Zaten önceden planlamış, kafasına koymuş yabancı hakemi. Türk hakemliğinin dibe vurmasını planlamışlar. Şimdi Süper Lig'de her takım yabancı hakem isteyecek. dedi.
Dünden bugüne Türkiye'de yabancı hakemler
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kararıyla Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin idaresine atanan Slavko Vincic, Süper Lig'de görev yapan 136'ncı yabancı hakem olacak. Türkiye'de profesyonel ligin kurulduğu 1959 ila 1970 yıllarında, 14 farklı ülkeden toplam 135 hakem görev yaptı. Bu hakemler, 12 sezonda toplam 346 Süper Lig maçında düdük çaldı. 1962-1963 sezonundan itibaren yabancı hakeme rağbet arttı Süper Lig'in ilk dört sezonunda toplam 17 maç yabancı hakemlere teslim edilirken, sadece 1962-1963 sezonunda bu sayı 44'e yükseldi. 1963-1964'te yurt dışından sadece 5 hakem getirilse de sonraki sezonlarda bu sayı daha da arttı. 1964-1965'te 36, 1965-1966'da 51, 1966-1967'de 62 ve 1967-1968'de 41 maçta yabancılar düdük çaldı. 1968-1969 yılında rekora imza atan TFF, 63 müsabakayı yerli hakemlere kapattı. 1969-1970 sezonunda 27'ye düşen yabancı hakemlerin yönettiği maç sayısı, 1970-1971 sezonuyla birlikte tamamen bitti ve Türk hakemlerine dönüş yapıldı. Yurt dışından getirilen hakemler içinde en fazla görev alanlar, 108 karşılaşmayla Almanlar oldu. Almanya'yı 55 müsabakayla Avusturya ve 48 maçla İsviçre takip etti. Süper Lig'de son olarak 24 Mayıs 1970'te yabancı hakem sahne almıştı. Ligin bitimine bir hafta kala Göztepe ile Ankara Demirspor arasında yapılan müsabakada düdük üfleyen Alman Gerd Henning, Türkiye'de maç yöneten en son yabancı hakemdi. Süper Lig, bu maçtan tam 20 bin gün sonra yabancı hakemlere yeniden kapılarını açacak. Sloven hakem Slavko Vincic, hafta başında oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde yaklaşık 55 sene sonra bir ilke imza atacak. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan derbiler için ise daha önce 17 kez yurt dışından hakem getirildi. 1959'dan 1970'e kadar geçen 12 sezonda iki takım toplam 24 kez kozlarını paylaştı. Bu maçların 7'sini Türk hakemler yönetirken, 17 müsabaka 9 farklı ülkeden hakemlere emanet edildi.
Yabancı hakemler hata yaparlarsa ne olacak?
Türkiye'de hakemlerin zaman zaman maça olumsuz etki ettikleri oluyor. Özellikle son yıllarda hakemler verdikleri kararlarla maçın önüne geçebiliyorlar. Hakemlerin başarısız olmasında eğitim süreçlerinin yetersizliği konusu ise sıkça konuşulan konuların başında geliyor. Türk hakemlerinin yanlış kararlar vermesi ve maça etki etmeleri gibi konular Türkiye Süper Ligi'ni tartışmalı hale getiriyor olsa bile yabancı hakem getirerek Türkiye Süper Ligi'ni üst seviyelere çıkarmak mümkün değil gibi gözüküyor. Yabancı hakemlerin hata yaptığı maçları Avrupa liglerinde izliyoruz, Avrupa liglerinde hiç hata yapılmıyor gibi bir durum söz konusu değil. Peki, ülkemize maç yönetmeye gelen yabancı hakemler maçlarda sonuca etki edecek ciddi hatalar yaptıklarında ne yapacağız?
Cumhuriyetle yaşıt olan Türk Futbol Federasyonu
TFF; Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı'nda yapılan toplantıda 'Futbol Heyet-i Müttehidesi' adıyla kuruldu. Ardından FIFA'ya başvuruldu ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi oldu. Kuruluşu Türkiye Cumhuiryeti ile yaşıt olan TFF'ye bağlı hakemlerin, hakemlerin istenen seviyelere gelmemesinin nedenleri elbette araştırılabilir ve gerekli önlemler alınabilir fakat ülkemizdeki maçları yönetmesi için yabancı hakemlerin getirilmesi çözüm gibi gözükmemektedir. Var olanı düzeltmek yerine bazı klüplerin "yapı" söylemleri ve yabancı hakem istemelerinin sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Kuruluşu, Cumhuriyetimiz ile yaşıt olan TFF'nin ülkemizdeki maçları yönetmek için yabancı hakem getirmesi, üstelik Slovenya gibi Türkiye Süper Ligi'nden gerek bütçe olarak gerekse oyun kalitesi olarak çok aşağı seviyede olan bir ligden hakem tercih etmesi düşündürücü. Her ne kadar 2023-2024 sezonunda Real Madrid - Dortmund Şampiyonlar Ligi finali yönetmiş olan bir hakem olsa bile.