Arkas Sanat Merkezi, 26 Mart'ta ziyarete açılan Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu'nda Türk Resmi (1920-1970) sergisiyle sanatseverleri, Türk resminin modernleşme yolculuğuna tüm sanatseverleri bekliyor. Arkas Koleksiyonu'ndan derlenen 110'dan fazla eser, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde sanatçıların modernleşme ve yerel kimlik arasındaki dengeleri nasıl kurduklarını gözler önüne seriyor. Sergi, aynı zamanda çok yakında açılacak Arkas Sanat Göztepe'nin koleksiyon seçkisinin de bir öncüsü niteliğinde. Arkas Sanat Merkezi ve Arkas Sanat Göztepe'de birbirleriyle diyalog içinde devam edecek bu iki sergi, Arkas Koleksiyonu'ndan yola çıkarak Türk resminin evrimini İzmirli sanatseverlerle buluşturuyor.
Manzara ve figür üzerinden modernleşme süreci
Cumhuriyet'in ilk yıllarından 1970'lere uzanan sergi, dönemin sanatçılarının modernleşme sürecine nasıl yön verdiğini hem figür hem de manzara resmi üzerinden gösteriyor. Sayfiye kültürünün Boğaziçi ve Adalar'dan Ankara ve Anadolu'ya uzanan değişimi, manzara resimleriyle ortaya konulurken; modern birey, yaşam tarzı ve kentsel dönüşüm figüratif eserlerde kendini göstererek gözler önüne seriyor. Sergide, II. Dünya Savaşı sonrası burslu olarak Paris'e giden sanatçıların Yeni Paris Ekolü'ndeki etkileri ve Türk resmindeki özgüven değişimi de önemli bir yer ediniyor.
Sergide Türk resim tarihinden önemli isimler yer alıyor!
Türk resim tarihinin önemli figürlerini bir araya getiren sergide 1914 Kuşağı sanatçıları İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat ve Namık İsmail'in Paris'te Fernand Cormon'un atölyesinde edindikleri eğitimin etkileri izlenirken; Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa'nın açık hava resim geleneğinin sonraki kuşakları nasıl etkilediği de sergide vurgulanan diğer bir unsur. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği'nden Hale Asaf ve d Grubu sanatçılarının hocası André Lhote'un eserleri, Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu, Cemal Tollu, Nurullah Berk ve Hamit Görele gibi sanatçılarla birlikte izlenebiliyor. Sergide Fikret Mualla, Pierre Bonnard, Léopold Lévy gibi sanatçıların eserlerine de yer veriliyor.
Arkas Koleksiyonu'ndan Türk resmi okuması
Sanat tarihçisi ve akademisyen Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu'nun kürasyonu ile şekillenen sergi, klasik sanat tarihi yazımının ötesine geçerek Erken Cumhuriyet dönemi ile Meşrutiyet döneminin kopuk değil, birbirine bağlı bir modernleşme süreci anlatılıyor. Türk resminde İzlenimcilik, Geç Kübizm ve Art Déco gibi akımların nasıl işlendiğini gösteren bu sergi, Arkas Koleksiyonu'ndan bir seçkiyle Türk resminde gelenek ve modernite arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye davet ederken tüm sanatseverlere güzel bir deneyim sağlıyor.