Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerjide mevcut potansiyelinin yalnızca yüzde 10’unu kullandığını belirtti. Elektrik üretimi ve seracılıkta bu potansiyelin 10 kat artırılabileceğini vurguladı.

Elektrik üretiminde önemli katkı sağlıyor

Şentürk, Türkiye'nin jeotermal enerji kurulu gücünün 1735 megavat seviyesinde olduğunu ve 65 santralden yılda 11 gigavat elektrik üretildiğini açıkladı. Bu rakam Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 4’üne denk geliyor.

EGİAD ve PMI Türkiye'den “İş hayatında oyunlaştırma” etkinliği EGİAD ve PMI Türkiye'den “İş hayatında oyunlaştırma” etkinliği

Jeotermalin sadece elektrik değil, seracılık, konut ısıtması ve turizmde de kullanıldığını belirten Şentürk, 7 bin hektar alanda jeotermal ısıtmalı sera bulunduğunu, 160 bin konutun ise bu kaynakla ısıtıldığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle seracılığın hızla geliştiğini aktaran Şentürk, 28 bin dönümlük yeni sera bölgesinin inşa halinde olduğunu söyledi. Mevzuatla 40 bin dönüm daha sera kurulabileceğini belirten Şentürk, bu yatırımlarla 70-80 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini kaydetti.

Dünyanın en büyük lityum üreticisi olabiliriz

Jeotermal kuyuların saatte 100 bin ton sıcak su sağladığını ve bu suyla birlikte nadir minerallerin de yüzeye çıktığını belirten Şentürk, lityumun bunlar arasında öne çıktığını söyledi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Almanya ile yürütülen çalışmalarla laboratuvar ortamında lityumun ayrıştırılabildiğini aktardı.

Şentürk, Türkiye’nin yıllık 35 bin ton çıkarılabilir lityum kaynağına sahip olduğunu, bu rakamın 2024'te dünyada üretilen toplam lityuma neredeyse eşit olduğunu belirtti. Yüzde 10’luk bir verimle bile Türkiye’nin lityumda dünya liderleri arasına girebileceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi