ABD'nin 2 Nisan'da ilan ettiği yeni gümrük tarifeleri sonrası ilk resmi tepki Türkiye'den geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ABD ile ekonomik ilişkilerini “kazan-kazan” anlayışıyla geliştirme hedefini yineleyerek, yeni dönemde diyalog ve müzakereye açık olduklarını vurguladı.

Türkiye 'en düşük vergili' ülkeler arasında

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni ticaret politikası kapsamında, ithal ürünlere %10 ila %49 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak. Türkiye, %10’luk vergi oranıyla en düşük tarifeye tabi ülkeler arasında yer aldı.

Bolat, bu durumun, Türkiye’nin ABD ile ticaretinde yapıcı ve dengeli ilişki kurma çabasının bir yansıması olduğunu belirtti. Ayrıca bu kararı, birçok ülkeye kıyasla “kötünün iyisi” olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Müzakere sinyali: Görüşmeler başlatıldı

Bolat, ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliği ile yapılan temaslarda, Türkiye’den ihraç edilen ürünlere uygulanan vergilerin kaldırılmasının gündeme getirileceğini ifade etti. Mayıs ortasında Washington D.C.’de düzenlenecek Türk-Amerikan Konferansı’na katılacağını belirten Bolat, burada resmi müzakerelerin de başlatılacağını duyurdu.

Çin’den dolara fren: Merkez Bankası’ndan kamu bankalarına yeni talimat Çin’den dolara fren: Merkez Bankası’ndan kamu bankalarına yeni talimat

ABD ile ticaret büyüyor: 100 milyar dolar hedefi korunuyor

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi 2024 yılında %4,7 artarak 35,2 milyar dolara ulaştı. ABD, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ikinci sıraya yerleşti. Bolat, 100 milyar dolarlık ticaret hedefi için çalışmaların süreceğini belirtti.

Türkiye'den kapsamlı hazırlıklar

Yeni vergi düzenlemesinin ardından tekstil, hazır giyim, makina gibi sektörlerde adımlar atılacağını açıklayan Bolat, ABD’nin de içinde olduğu “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında kapsamlı planların devreye alınacağını söyledi. Bolat, bu süreçte küresel tedarik zincirindeki değişimi fırsata çevirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi