Turuncu kedilerin neden bu kadar özel bir renge sahip olduğu, yıllardır merak konusu oluyordu. Stanford Üniversitesi'nden genetikçiler, turuncu tüylerin kedilerde nasıl geliştiğini açıklayan genetik sırrı çözdü. Araştırmalara göre, kedilerin turuncu rengi, Arhgap36 adlı bir genin işleyişiyle ilgili bir mutasyon nedeniyle meydana geliyor.
Turuncu rengindeki sır: Arhgap36 geni
Greg Barsh ve ekibi, turuncu kedilerde Arhgap36 geninin, normal renkli kedilere göre 13 kat daha fazla RNA ürettiğini keşfetti. Bu bulgu, kedilerdeki turuncu rengin protein kodlamayan bir DNA eksikliğinden kaynaklandığını ortaya koydu. Bu mutasyon, genin işleyişini etkileyerek kedilerin tüylerinde turuncu rengin oluşmasına neden oluyor.
Erkek ve dişi kedilerde farklı etkiler
Turuncu tüylerin X kromozomunda bulunan bir mutasyondan kaynaklandığı, erkek ve dişi kedilerde farklı şekilde tezahür ediyor. Erkek kedilerde genin yalnızca bir kopyası bulunurken, dişi kedilerde her iki X kromozomunda da bulunabiliyor. Dişi kedilerde bu mutasyon, turuncu ve siyah renklerin karıştığı "calico" ya da "tortoiseshell" desenlerinin oluşmasına yol açabiliyor. Ancak, her iki X kromozomunda da turuncu gen mutasyonu bulunan dişi kediler, nadiren tamamen turuncu olur.
Calico ve Tortoiseshell desenlerinin oluşumu
Calico ve tortoiseshell desenlerinin nasıl oluştuğu da açıklığa kavuştu. Araştırmalara göre, bu desenlerde beyazlık mutasyonu da etkili oluyor. Beyazlık mutasyonu, pigment hücrelerinin gelişimini etkileyerek farklı renklerin birleşmesine neden oluyor. Bu, calico ve tortoiseshell desenlerinin kedilerde görülmesinin ardındaki genetik mekanizmayı açığa çıkarıyor.
60 yıldır çözülemeyen gizem aydınlatıldı
Araştırmacılar, kedilerde turuncu rengin oluşmasını sağlayan genetik yapıyı anlamak için 188 kedinin DNA’sını inceledi. 145 turuncu, 6 calico ve 37 turuncu olmayan kedinin genetik verileri, tüm turuncu kedilerde 5 kilobazlık bir DNA eksikliğinin bulunduğunu ortaya koydu. Bu araştırma, kedilerdeki turuncu tüylerin genetik temellerini son 60 yılda ilk kez çözmüş oldu.
Araştırmalar, kedilerdeki turuncu rengin sağlığa veya zihinsel yeteneklere bir etkisi olmadığını da ortaya koydu. Turuncu kedilerde görülen bu genetik mutasyon, yalnızca pigment hücrelerinde etkili olup, diğer gelişimsel problemlere yol açmıyor. 60 yıl süren araştırmalar sonunda çözülmesi, kedilerin turuncu rengiyle ilgili merak edilen pek çok soruyu yanıtladı.