Devlete ait ormanlara nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atmak ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayata ve çevreye verilen zarar "orman suçu" sayılıyor.
Ceza, hem Urla Belediyesi'ne hem de özel firmaya kesildi
Bu gibi döküm işlemleri belediyeler tarafından yapıldığı taktirde ceza direkt olarak belediyeye kesiliyor. Öte yandan zaten hali hazırda umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenler de ceza alıyorlar. 2023 yılından yapılan kanundaki düzenlemeyle tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayanlar, kanuna aykırı şekilde toplayanlar, depolayanlar, ihraç edenlere yönelik ceza miktarları da artırıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, basına yansıyan görüntüler üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekiplerince Urla Yağcılar Mahallesi'nde gerçekleştirilen denetimde, hafriyat ve evsel atıklar ile eski mobilyaların Urla Belediyesi ve özel bir firma tarafından bölgeye bırakıldığının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, inceleme sonrasında kirliliğe neden olan Urla Belediyesi'ne ve özel firmaya Çevre Kanunu kapsamında ayrı ayrı 1 milyon 869 bin 726 lira olmak üzere toplam 3 milyon 739 bin 452 lira idari ceza uygulandığı kaydedildi. Bakanlık açıklamasında ayrıca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bilgisini yer verildi.
Ayrıca son yıllarda kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması, bina ve nüfus yoğunluğunun sürekli artması gibi sebeplerden dolayı kaçak hafriyat dökümündeki artış, çevre güvenliğini tehdit edici boyutlara ulaşınca, resmi kurumlar tarafından cezai yaptırımlar arttırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyelere verilen yetki ile kaçak hafriyat dökme konusunda başlatılan mücadele, teknolojik sistemlerden de faydalanılarak etkili şekilde sürdürülüyor.