EKONOMİ

Vedat Işıkhan'dan asgari ücret mesajı: Aynı yolu izleyeceğiz

Asgari ücret konusunda değerlendirme yapan Bakan Işıkhan, geçici değil kalıcı refah çözümlerini üretmekten yana olduklarını iddia etti. Belediyelerin SGK'ye olan borçlarına da değinen Işıkhan, "Herhangi bir belediyeye icra uygulamışsak, emin olun bizim her türlü uzattığımız eli reddetmiştir, görmezden gelmiştir. Hiçbir belediye lütfen mağdur edebiyatı yapmasın" dedi.

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretle ilgili, "Vatandaşımızın refahını koruyup, geçici değil kalıcı refah çözümlerini üretmekten yanayız. Geçen yıl aralık ayında nasıl bir yol izlediysek bu yıl da öyle bir yol izleyeceğiz" diye konuştu.

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi'ne konuşan Işıkhan, asgari ücret, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları ve yeni nesil çalışma modelleri gibi bazı başlıklarda değerlendirmelerde bulundu.

"Geçen aralık ayında izlediğimiz yolu izleyeceğiz"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarına aralık ayında başlayacağına işaret eden Işıkhan, şöyle konuştu: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevcut enflasyon oranına, ülkenin makroekonomik dengelerine, satın alma gücüne ve daha birkaç değişkene daha dikkat ediyor. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi vatandaşımızın refahını koruyup, geçici değil kalıcı refah çözümlerini üretmekten yanayız. Benim temel ilkem, felsefem de bu olacak. Geçen yıl aralık ayında nasıl bir yol izlediysek bu yıl da öyle bir yol izleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşımızın satın alma gücünü koruyacak, geliştirecek bir ücret seviyesinde olmasını ülkenin bir vatandaşı ve Bakanı olarak arzu ediyorum. Ancak bunu ben tek başına belirleyemiyorum. Çünkü işçi ve işverenin vereceği oranlar arasında bizim bir hakem rolümüz var.” 

"Belediyelerden 167 gayrimenkul takas teklifinde bulunuldu"

Belediyelerden SGK borçlarının tahsil edilmesi kararı üzerine borçları tecil ve taksitlendirilmesi ile alakalı işlemler için başvurular aldıklarını söyleyen Işıkhan, "Borçlarını ödemeye başlayanların yanı sıra, taksitlendirmek isteyen veya gayrimenkul teklifinde bulunan çok fazla belediye var" dedi. 

Parti ayrımı gözetmediklerini iddia eden Işıkhan, "Tüm belediyelerimize aynı hassasiyetle yaklaşım gösteriyoruz. Zira amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Borçları için belediyelerden 167 gayrimenkul takas teklifinde bulunuldu. Bu tekliflerle birlikte tüm işlemlerin süreci için birimlerimiz yoğun şekilde çalışıyor" diye konuştu.

"Hiçbir belediye mağdur edebiyatı yapmasın"

Işıkhan, şöyle devam etti: "Hiçbir belediye borçları konusunda samimi adım atıp da bizim kayıtsız kaldığımızı iddia edemez. Bu yapıcı tavrımıza rağmen herhangi bir adım atmayan belediyeler de maalesef var. Bunlara da en eski borçlardan başlamak üzere ödeme emirleri göndermek ve sonrasında haciz uygulamak durumundayız. Şunu çok net ifade edeyim, herhangi bir belediyeye icra uygulamışsak, emin olun bizim her türlü uzattığımız eli reddetmiştir, görmezden gelmiştir. Bu yüzden hiçbir belediye lütfen mağdur edebiyatı yapmasın."

Yeni nesil çalışma şekilleri

İşsizlik ve istihdama yönelik de konuşan Işıkhan, istihdamın çok iyi bir noktada olduğunu savunarak "Ağustos ayı TÜİK verileri açıklandı, istihdamda çok iyi bir noktadayız. 32 milyonu aşan bir istihdama sahibiz. Bu istihdamı daha da artırmamız gerekiyor. Bunu nasıl sağlayacağız? Yeni nesil çalışma biçimleri ve daha farklı platform çalışmalarını da yasal zemine oturtmamız lazım, bunları sosyal güvenlik şemsiyesi altına almamız gerekiyor. İş gücünün verimliliğini artırmaya ve farklı çalışma şekillerini teşvik etmeye yönelik özel sektörün de çözümler sunacağı düzenlemeleri hayata geçirmek hedefimiz" dedi.