Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin 1 Ocak 2025 itibarıyla E-Defter uygulamasına dahil edilmesi kararlaştırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışma, vergiye uyumu artırarak maliyetleri azaltmayı hedefliyor.

1 milyon yeni mükellef E-Defter’e dahil olacak

2012 yılından bu yana elektronik fatura ve bağımsız denetime tabi şirketlerin zorunlu olarak dahil edildiği E-Defter uygulamasına, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler de dahil edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, hâlihazırda yaklaşık 720 bin mükellef defterikebir ve yevmiye defterlerini elektronik ortamda tutuyor. Yeni düzenleme ile bu sayının 1 milyon daha artması bekleniyor.

E-Defter uygulamasına geçişle birlikte, mükellefler kâğıt, yazıcı ve noter masraflarından tasarruf edecek. Bu adım, dijitalleşme kapsamında vergi işlemlerinde kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

Şehit Hüseyin Özdemir anısına mevlit ve hayır yemeği düzenlendi Şehit Hüseyin Özdemir anısına mevlit ve hayır yemeği düzenlendi

Yükleme sürelerinde yeni düzenleme

Düzenleme, E-Defter yükleme sürelerinde de değişiklikler öngörüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, meslek mensuplarının yoğunluğunu azaltmak ve sistem yükünü dengeli bir şekilde dağıtmak amacıyla yükleme süreleri farklılaştırıldı.

Gelir vergisi mükellefleri için:

  • Aylık yükleme tercih edenler, ilgili ayı takip eden 4. ayın 10’una kadar yükleme yapabilecek.
  • 3 aylık yükleme tercih edenler, geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10’una kadar yükleme işlemlerini tamamlayacak.

Kurumlar vergisi mükellefleri ise yükleme işlemlerini ilgili ayın 14’üne kadar gerçekleştirebilecek.

Uyumsuz yazılım firmalarına ceza verilecek

GİB tarafından yetkilendirilen yazılım firmalarının E-Defter uygulamasına ilişkin usul ve esaslara aykırı davrandığı tespit edilirse, bu firmalara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Eksikliklerin giderilmesi için süre tanınacak, ancak belirtilen süre zarfında eksikliklerin giderilmemesi durumunda yazılım uyumluluk onayı iptal edilebilecek.

Elektronik Defter Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikler kapsamında, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin E-Defter’e geçiş hükümleri 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise bugünden itibaren uygulanmaya başlandı. Yeni düzenleme, vergiye uyumu artırmayı ve dijitalleşme ile vergi süreçlerinde kolaylık sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi