Küre Dursun Fakıh Derneği ve Köy Muhtarlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, köylüler kendi aralarında topladıkları paralarla hazırladıkları pilavı vatandaşlara sundu. Köyün 550 metre rakımlı tepeye yerleşmiş olan türbesinde, teravih namazı sonrası pilav ikramı yapılırken, geleneksel olarak bu ikramın büyük bir anlam taşıdığı vurgulandı. Çevre illerden dahi bu geleneği yaşatmak için Söğüt'e gelen vatandaşlar, hem pilavdan tatmak hem de Dursun Fakıh Türbesi'ni ziyaret etmek için toplandı.

700 yıldır süren gelenek

Köy Muhtarı Eyüp Seylan, "700 yıldır bu geleneği sürdürmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Köy halkının bağışlarıyla ve topladığımız paralarla 500 kiloluk bulgur aldık ve 5 bin kişiye ikram edeceğiz. Amacımız bu yüzyıllık geleneği yaşatmak ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamak" dedi.

Dursun Fakıh kimdir?

Dursun Fakıh (Fakih) Hazretleri, aslen Karamanlı olup, Osmanlı'nın ilk kadısıdır. Şeyh Edebali'nin talebesi olarak tanınan Dursun Fakıh, Osman Bey döneminde gazâlara katılarak gazi ordularına imamlık yapmış ve onlara vaazlar vermiştir. Ayrıca, Osman Bey'in sultanlık ilanı sürecinde önemli bir rol üstlenmiş, Osman Bey'e hutbe okuyarak onun sultanlığını ilan etmiştir.

Osmanlı'nın temellerinin atılmasında büyük katkıları olan Dursun Fakıh, Osman Gazi'nin sağlığında da en yakın danışmanıydı. Orhan Bey'in hükümetteki danışmanı olarak da önemli görevler üstlenmiş ve devletin güçlenmesine yardımcı olmuştur.

Doğal yollardan D vitamini alabileceğiniz 5 meyve önerisi! Doğal yollardan D vitamini alabileceğiniz 5 meyve önerisi!

Dursun Fakıh, 1330'da İznik'in fethinin ardından Bilecik Kadılığı görevine atanmış, burada vefat etmiş ve kabri, hocası Şeyh Edebali Hazretleri'nin türbesinin içindedir. Söğüt yakınlarındaki Küre köyünde ise bir makam türbesi bulunmaktadır.

Geleneksel 'Kadir Pilavı', hem bu derin tarihi mirası yaşatmak hem de köy halkının birlikteliğini pekiştirmek adına her yıl düzenlenmeye devam ediyor.

Kaynak: İHA