Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmesinin ardından gözler bir kez daha etin güvenilirliğine çevrildi. Adana'da bazı kebapçıların kebap harcında taşlık ya da tek tırnaklı hayvan eti kullandığı tespit edilirken, işini doğru yapan ustalar ise zan altında kalmaktan şikayetçi.
"Gerçek kebap erkek kuzu etiyle yapılır"
Adanalı kebap ustası Yaşar Aydın, “Benim etlerim mezbahada kesilir. Kaçak kesimden, mühürsüz etten uzak dururum. Gerçek Adana kebabı erkek kuzu kaburgasıyla yapılır. Dana eti ya da kuyruk yağı kullanmam. İnsan sağlığı her şeyden önemlidir” dedi.
"Mühürsüz etin ne eti olduğu belli değil"
Mühürsüz etin, genellikle kaçak kesim olduğunu söyleyen Aydın, “O et koyun mu, dişi hayvan mı, başka bir hayvan mı bilinmez. Üstelik hijyen şartlarına da dikkat edilmiyor. Et kesilen yerin, tavuk kesilen yerden, sebze doğranan yerin ise bambaşka olması gerekir. Yoksa çapraz bulaş olur, bu da ciddi sağlık riskidir” dedi.
"Adana kebabın markasını korumalıyız"
Aydın, hijyenik şartlarda üretim yapılmasının sadece müşteri sağlığı için değil, Adana’nın gastronomi markası açısından da önemli olduğunu vurguladı: “Adana kebabın tadına diyecek yok ama işletmeler hijyen kurallarına uymazsa imajımız zedelenir.”
"Hijyen en önemli kriter"
Kebap yemek için Antalya’dan Adana’ya gelen Kamile Aslan ise, “Adana kebabını ilk kez yedim ve çok beğendim. Ama girdiğim mekânda ilk dikkat ettiğim şey temizlik ve hijyen” diyerek tüketici hassasiyetine dikkat çekti. Gökhan Aslan ise, “Hijyen kurallarına uyulmazsa halk sağlığı tehdit altına girer” dedi.