Çanakkale Boğazı’na yakın bir konumda bulunan Alexandria Troas Antik Kenti'nde devam eden kazılar, antik kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Kazılar, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe’nin koordinasyonunda, 25-30 kişilik bir ekiple sürdürülüyor. Bu yılki kazılarda, yaklaşık 2.200 yıl önce inşa edilen Helenistik çarşı yapısında yeni bir dükkan mekanı ortaya çıkarıldı.
"Geç döneme ait izler taşıyor"
Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, Temmuz ayından bu yana devam eden kazılarda Helenistik döneme ait çarşı yapısında çalışmaların hızla ilerlediğini belirtti. Çarşı yapısında ortaya çıkarılan mekanın duvarları ve hatıl yuvalarıyla yapının ikinci katına işaret ettiğini söyleyen Öztepe, bu keşfin çarşı yapısının kullanım süresi ve onarım detaylarına ışık tutacağını ifade etti.
"9. ya da 10. yüzyıla kadar kullanılmış olabilir"
Öztepe, kentteki yapının büyük ihtimalle 13 veya 14. yüzyılda terk edildiğini belirterek, yeni açığa çıkarılan yapının milattan sonra 9 veya 10. yüzyıla kadar kullanılmış olabileceğini söyledi. Yapının, yaklaşık bin yılı aşkın bir süre işlevsel kalması, kentin dönemler boyunca yenilenerek kullanıldığını göstermesi açısından önem taşıyor.