Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Teknoparkı DEPARK’ta düzenlenen etkinlikte DEÜ’lü girişimciler, akademisyenler ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Programa, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Zeki Atıl Bulut ve çok sayıda genç girişimci katıldı.
“DEPARK bizim için çok kıymetli”
Türkiye’nin teknoloji yarışındaki konumuna değinen Bakan Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bu yolculuktaki önemine dikkat çekti. “Kalkınma yolculuğumuzda kritik önemdeki Dokuz Eylül Üniversitesi, çok sayıda teknoloji girişimine ev sahipliği yapıyor. DEPARK da bu girişimlerin önemli bir merkezi. Burada geliştirilen ar-ge teknolojileri sayesinde ülkemize katma değerli ürün ve hizmetler kazandırılacak” dedi.
“Start-up yatırımlarımız katlandı”
Bakan Kacır, Türkiye’de girişim sermayesi yatırımlarının büyük artış gösterdiğini belirtti. 2019 yılına kadar 60-80 milyon dolar seviyesinde olan yıllık yatırım miktarının 2020’den itibaren 1 milyar doları bulduğunu aktaran Kacır, “Son 5 yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yapılmış olması, ekosistemimizin olgunlaştığını gösteriyor. Artık teknolojide daha fazla bağımsızlık ve kalkınmaya odaklanmalıyız” dedi.
“Bilime ve teknolojiye daha fazla hürmet etmek zorundayız”
Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında küresel rekabette etkin bir rol üstlendiğini vurgulayan Bakan Kacır, “Yolculuğun devamında teknolojiye, bilime daha fazla önem vereceğiz. Küresel düzeyde artan korumacılık ve değişen ticaret düzeni, teknolojiyi paylaşmayı daha da sınırlı hale getirdi. Bu yarışa güçlü bir şekilde dahil olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Ar-ge yatırımları ve teknopark sayısı hızla arttı
Türkiye'nin ar-ge altyapısının son 22 yılda büyük bir ivme kazandığını belirten Kacır, “Araştırma-geliştirme kaynaklarını 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara çıkardık. Ar-ge personel sayısını da 29 binden 290 binin üzerine taşıdık. Bugün 106 teknoparkta, 11 bin 500 teknoloji girişimi faaliyet gösteriyor” dedi.
“İBG biyoteknoloji alanında öncü olacak”
Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesiyle desteklenen İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nin (İBG), Türkiye’nin bilimsel gelişimine önemli katkı sunduğunu söyledi. “İBG, Türkiye’nin biyoteknoloji yarışında söz sahibi olmasını sağlayacak. Bu tür ulusal araştırma merkezlerini doğrudan bakanlık olarak fonluyoruz” diye konuştu.
“Teknolojinin kalbi DEÜ’de atıyor”
Etkinlikte konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da TÜBİTAK projelerinden elde ettikleri başarıyı vurgulayarak, “Üniversitemiz, teknolojinin kalbinin attığı bir kurum haline geldi. Ar-ge ve inovasyonda Türkiye’nin öncü kurumlarından biri olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Programın sonunda Bakan Kacır, genç girişimcilerin sorularını yanıtladı, DEPARK’ta yürütülen projeleri inceledi. Etkinlik, DEÜ Rektörü Yılmaz’ın Bakan Kacır’a plaket takdim etmesiyle sona erdi.