İzmir'de ödüller sahiplerini buldu: Dünya Robot Olimpiyatları sona erdi İzmir'de ödüller sahiplerini buldu: Dünya Robot Olimpiyatları sona erdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 8'inci TRT World Forum’da açıklamalarda bulundu. Kacır, konuşmasında, yapay zeka ve teknolojinin istihdam üzerindeki etkilerine değindi.

"2030’a kadar 7 milyon kişi işini kaybedebilir"

Bakan Kacır, gelişen teknolojilerle birlikte 2030 yılına kadar 7 milyon kişinin mevcut işlerini yapamayabileceğini belirtti. Ancak doğru adımlar atılması halinde, bu kayıpların 9 milyon yeni iş rolüyle telafi edilebileceğini ifade etti. Kacır, "Yapay zekanın dönüşüm potansiyelini doğru kullanarak, bu yeni fırsatlar yaratılabilir. Ayrıca, özellikle teknoloji alanında yeni iş alanları doğabilir" dedi.

Kacır'ın konuşmasında şu ifadeler yer aldı:

"ABD, Çin ve dünyanın geri kalanı arasındaki yapay zeka geliştirme ve dağıtımındaki artan uçurum, güç yoğunlaşması konusunda ciddi endişeler doğuruyor. Bu dengesizlik, birçok ulusun yapay zeka odaklı bir gelecekte marjinalleşme riskini taşır ve onları küresel yapay zeka manzarasını şekillendirmede sesiz bırakır. Güçlü yasal çerçeveler ve kolektif hesap verebilirlik olmadan, mevcut yönelim bazılarınca 'dijital faşizm' olarak adlandırılan potansiyeli işaret ediyor. Bugün, istihdam seviyelerimiz 33 milyon seviyesine yaklaşmış durumda. Ancak, yenilikçi teknolojilerin, özellikle otomasyon ve yapay zekanın etkisi nedeniyle, 2030 yılına kadar 7 milyondan fazla insan mevcut işlerini yapamayabilir. Ancak, ortaya çıkan teknolojilerin faydalarından yararlanmak için doğru adımları atarsak, bu işleri 9 milyon yeni rol ile değiştirme potansiyeline sahibiz. Ayrıca, özellikle teknolojiyle ilgili alanlarda tamamen yeni fırsatlar ortaya çıkabilir ve bu da potansiyel olarak 2 milyon ek iş yaratabilir"

Yapay zeka ve teknolojinin etkisi

Kacır, yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişen dünyada önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, küresel güç dengesizliklerinin endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Yapay zeka odaklı bir gelecekte bazı ulusların marjinalleşme riski taşıdığını söyleyen Kacır, güçlü yasal çerçeveler ve küresel iş birliği gerekliliğine dikkat çekti.

Gençler ve teknolojik dönüşüm

Bakan Kacır, Türkiye'nin en büyük varlığının gençler olduğunu belirterek, gençlerin hızlı teknolojik gelişmelere adapte olabilmesi için gerekli beceri ve bilgilerle donatıldığını söyledi. TEKNOFEST’in, gençlerin yenilikçi fikirlerini sergileyebilecekleri dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali olduğunu belirtti.

Türkçe Büyük Dil Modeli Projesi

Kacır, Türk Devletleri Teşkilatı'nın başlattığı ve Türkçe'nin anlamını yapay zeka sistemlerine entegre etmek amacıyla başlattıkları Türkçe Büyük Dil Modeli Projesi’ne de değindi. Bu projeyle, Türk dilinin kültürel ve dilsel zenginliklerinin yapay zeka sistemlerine entegre edilerek, daha hassas ve etkili sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi