Ramazan ayının bitmesiyle birlikte, uzun süren açlık sonrası beslenme düzeninin yeniden şekillenmesi büyük önem taşıyor. İstanbul Rumeli Üniversitesi (İRÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, bayramda sağlıklı bir beslenme düzenine geçiş için dikkat edilmesi gereken unsurları paylaştı. Bayram sabahı yapılan kahvaltıdan öğün sayısına, tatlı tercihlerinden fiziksel aktiviteye kadar pek çok konuda önerilerde bulunan Yenipınar, bayramı sağlıklı beslenme düzenine geçiş dönemi olarak görmenin önemine vurgu yaptı.

Bayram sabahına sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın

Dr. Yenipınar, bayram sabahlarının genellikle bol kalorili yiyeceklerle geçmesine dikkat çekerek, “Bayram kahvaltısında börek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine; yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmek içeren geleneksel Türk kahvaltısı tercih edilmelidir” dedi. Ayrıca, tatlılardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Öğün sayısını artırarak metabolizmayı canlandırın

Ramazan boyunca öğün sayısının azaldığını belirten Dr. Yenipınar, bayramla birlikte düzenin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “Yağsız süt, fındık, badem gibi seçeneklerle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz” dedi.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin

Bayramda şerbetli tatlıların aşırı tüketilmesinin kilo artışına ve kan şekeri dengesizliğine yol açabileceğini belirten Yenipınar, şekerli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi.

Lifli gıdalara ağırlık verin

Ramazan boyunca bağırsak düzeninde yaşanabilecek değişikliklere karşı bayramda lifli gıdaların artırılmasının önemini anlatan Yenipınar, “Kızartma ve ağır yemekler yerine ızgara, haşlama veya buğulama yöntemiyle pişirilen yemekler tercih edilmelidir. Ayrıca, tam tahıllı ekmek, kuru baklagiller ve sebzeler bağırsak sağlığını destekler” dedi.

Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin

Bayram süresince artan enerji tüketiminin dengeye kavuşması için fiziksel aktivitenin önemini belirten Dr. Yenipınar, “Gün içinde kısa yürüyüşler yaparak aldığınız enerjiyi dengeleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Sıvı tüketimine dikkat edin

Ramazan boyunca azalan sıvı tüketimine dikkat çeken Yenipınar, bayramda da vücudun sıvı dengesinin korunması gerektiğini belirtti. “Günlük en az 2,5 litre su içilmeli, çay ve kahve tüketimi ise 2-3 fincanı geçmemelidir. Fazla kafein vücuttan sıvı kaybına neden olabilir” diye uyardı.

Bayramı beslenme düzenine geçiş dönemi olarak düşünün

Beslenme düzeninde ani değişikliklerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Yenipınar, bayramın, Ramazan öncesi beslenme düzenine geçiş için fırsat olduğunu söyledi. “İlk gün hafif beslenmeye başlayıp, porsiyonları dikkatli ayarlamalı, üçüncü günde ise normal beslenme düzenine kademeli olarak geçiş yapmalıyız” diyerek, dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Obeziteyle mücadele: Sağlıklı bir toplum için hareket etme zamanı Obeziteyle mücadele: Sağlıklı bir toplum için hareket etme zamanı

Kaynak: BÜLTEN