Son yıllarda mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri giderek daha fazla tartışılmaya başlandı. Ancak bir araştırma, farkında olmadan her gün tükettiğimiz sakızların bu tehlikenin başlıca kaynağı olabileceğini ortaya koydu. Yeni bir çalışma, sakızların içinde bulunan mikroplastiklerin, özellikle de sentetik olanlarının, vücuda girmesiyle ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini gözler önüne serdi. Her yıl yalnızca sakızdan yaklaşık 30 bin mikroplastik parçasının vücuda girdiği belirtiliyor.

Bayramda mideye yüklenmeyin! Oruç sonrası aşırı yemek kalbinizi yorabilir Bayramda mideye yüklenmeyin! Oruç sonrası aşırı yemek kalbinizi yorabilir

Mikroplastikler sakızla bedenimize giriyor

Bilim insanları, mikroplastiklerin her gün soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve yediğimiz yiyecekler gibi alanlarda bulunduğunu, ancak sakız çiğnemenin de bu mikroplastiklerin vücuda girmesinde büyük bir rol oynadığını söylüyor. Yapılan araştırmaya göre, sakız çiğnerken tükürüğe salınan mikroplastiklerin sindirim sistemine girerek zarara yol açtığı belirtiliyor.

Sakızda mikroplastik tehlikesi!

Araştırmada, sakızların hem sentetik hem de doğal türlerinin aynı polimerleri içerdiği ve benzer miktarda mikroplastik saldığı ortaya çıktı. Bu plastikler, vücuda girdiğinde hücrelerimize zarar verebilir ve kanser riskini artırabilir. Ortalama bir sakız çiğneyen kişi, yılda 15 kredi kartı büyüklüğünde plastik yutuyor.

Bilim insanları henüz bir sonuca varabilmiş değil

Ancak araştırmaya öncülük eden Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden Sanjay Mohanty, insanların mikroplastiklerin sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını henüz tam olarak bilemediğini, ancak bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. “Kimseyi telaşlandırmak amacımız değil, ancak insanlar her gün bu plastiklere maruz kalıyor ve biz bu durumu incelemek istedik” diyen Mohanty, konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Sakızın içeriği ve mikroplastik salınımı

Araştırma, farklı sakız markalarının mikroskopik analizlerini yaparak mikroplastik salınım miktarlarını ölçtü. Sonuçlar, sakız başına gram başına ortalama 100 mikroplastik salındığını, ancak bazı sakızların gram başına 600 mikroplastik saldığını gösterdi. Yılda 160 ila 180 sakız çiğneyen bir kişi, sadece sakızlardan yılda yaklaşık 30 bin mikroplastik alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ