Daha önce maymun çiçeği olarak bilinen viral bir enfeksiyon, DSÖ tarafından yapılan açıklamalarda, yeni bir varyantın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tespit edilmesiyle küresel bir endişe kaynağı olmuştu. Mpox (Maymun çiçeği), enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla bulaşan bir hastalık olarak bilinirken yeni veriler, Afrika'daki bazı bölgelerde vakaların arttığını ancak bazı bölgelerde ise durağanlaştığını gösteriyor.
Mpox vakalarında artış ve yeni varyantlar
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi ve Uganda gibi ülkelerden gelen vakalarla, mpox enfeksiyonlarının sayısının artış gösterdiği belirtilirken, özellikle Güney Kivu bölgesinde durumun durağanlaştığı ifade edildi. Kongo'nun bu bölgesinde, mpox'un en bulaşıcı türü, hayat kadınları ve madenciler arasında ilk kez tespit edildi. Bu durum, hastalığın yayılma hızının arttığını ve virüsün daha hızlı bir şekilde toplumsal çevrelere yayıldığını gösteriyor. Ayrıca, İngiltere, Burundi ve Uganda'da vaka sayılarının yükselmesiyle birlikte yeni varyantların dünya çapında endişe yaratmaya devam ettiği açıklandı.
Mpox’un yayılma yolları ve küresel etkiler
Mpox, doğrudan enfekte kişilerle temas yoluyla yayılmakta; ayrıca, hastalığa yakalanmış kişilerin giysileri veya kullandıkları çarşaflar gibi eşyalarla da bulaşabiliyor. Çoğunlukla deri lezyonlarıyla kendini gösteren hastalığın, daha bulaşıcı türlerinin ise daha az şiddetli semptomlar yaratması nedeniyle, enfekte olanlar virüsü yaydıklarının farkına varmıyor. DSÖ, Afrika'da yaklaşık 50.000 kişiye aşılama yapılmış olsa da salgının kontrol altına alınabilmesi için 3 milyon aşıya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, Burundi’de küçük çocuklar ve yetişkinlerde her hafta 200 yeni vaka bildirilirken, Uganda'da virüsün çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla yayıldığı ifade edildi.
Uzman toplantısı düzenlenecek
Mpox'un küresel yayılımı, endişe verici bir hızla devam ederken, DSÖ'nün önümüzdeki hafta bir uzman toplantısı düzenleyeceği ve mpox'un uluslararası çapta acil bir durum teşkil edip etmediğini değerlendireceği açıklandı. Sağlık otoriteleri, virüsün yayılmasını önlemek için küresel işbirliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çekiyor.