Bayramda sevdiklerimize ikram edebileceğimiz en özel tatlılardan biri de kuşkusuz baklavadır. Ama evde baklava yapmak bazen göz korkutucu olabilir. Oysa birkaç pratik adımla mükemmel bir baklava yapmak mümkün. Bu yazımızda, kolay ev baklavası tarifini adım adım anlatıyoruz. Hem pratik hem de lezzetli bir baklava hazırlamak için bu tarifi mutlaka denemelisiniz!

Kolay ev baklavası tarifi

Hamur için:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 5,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İçi için:

  • Kırılmış ceviz ya da fındık (isteğe bağlı olarak iç harcı değiştirebilirsiniz)

Açmak için:

  • Mısır nişastası

Şerbet için:

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su (1 litre)
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri için:

  • 300 g tereyağı ya da margarin (eritilmiş)

Yapım aşaması

1. Şerbeti hazırlayın:

Baklavanın şerbeti en önemli adımlardan biridir. Şerbetin kaynadığında soğuması gerekeceği için önce şerbeti hazırlamanızda fayda var.

  • Bir tencereye 4 su bardağı toz şekeri ve 5 su bardağı suyu ekleyin.
  • Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra içine birkaç damla limon suyu ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatın.
  • Ardından şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.

2. Hamuru yoğurun:

  • Baklavanın hamurunu hazırlamak için tüm malzemeleri yoğurma kabına alın.
  • Yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu ekleyin.
  • Yavaş yavaş unu ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini bir bezle örterek 10-15 dakika dinlendirin.

3. Hamuru bezeler haline getirin

  • Dinlenen hamuru, un serptiğiniz tezgahta toparlayın ve 30 eşit parçaya ayırın.
  • Bu adımda hamuru önce 3 eşit parçaya böleceksiniz, ardından her parçayı 10 eşit bezeye ayırarak toplamda 30 beze elde edeceksiniz.

4. Bezeleri açın:

Bezeleri, un serpilmiş tezgahta tek tek açmaya başlayın. Her bir bezeyi tabak büyüklüğünde açın.

Açtığınız hamurların arasına mısır nişastası serpin ve 10’ar 10’ar üst üste koyun.

10’arlı olarak grupladığınız bu parçaları, merdaneyle tepsi büyüklüğüne getirin. (Yaklaşık 42 cm çapında bir tepsi kullanabilirsiniz.)

5. Baklavayı şekillendirin:

Her açtığınız hamurun arasına ceviz ya da fındık serpin ve üst üste yerleştirin.

Şekillendirdiğiniz baklavayı, istediğiniz şekilde dilimleyin. Kare ya da elmas şeklinde kesebilirsiniz.

6. Yağlayın ve fırına verin:

Üzerine eritilmiş tereyağının yarısını gezdirin. Yağlarken dikkat edin, tereyağını eritip üzerine oluşan köpükleri almayı unutmayın. Çünkü köpükler yanar ve baklavanın kötü görünmesine sebep olur.

Hazırladığınız baklavayı, önceden ısıtılmış 160°C fırına yerleştirin. İlk 30 dakika boyunca pişirin.

7. Baklavanın üzerini yağlayın:

  • Fırından çıkan baklavanın üzerine kalan tereyağını gezdirin. Sonra tekrar baklavanın altı ve üstü iyice kızarana kadar 30 dakika daha pişirin.

8. Şerbeti dökün:

  • Fırından çıkan baklavanın üzerine soğuyan şerbeti eşit şekilde dökün.
  • Şerbeti baklava tamamen çekene kadar, yaklaşık 2 saat kadar dinlendirin.

9. Servise hazır:

Şerbetini çeken baklavanız servise hazır! Baklavanız soğuduktan sonra dilimleyip, afiyetle yiyebilirsiniz.

Baklava kesimi:

Evde baklava kesmek, göründüğünden çok daha kolaydır. Baklavanızı keserken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

Binlerce yııllık sır : Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda mı? Binlerce yııllık sır : Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda mı?
  • Dik açıyla kesim yapın: Baklavanın eşit dilimlenmesi için dik açıyla ve dikkatlice kesin.
  • Kesim işlemini hamurların arasına girmeden yapın: Baklavanın şerbeti çekmeden önce kesilmesi, şeklinin bozulmasını engeller.
Kaynak: Haber Merkezi