Ezogelin çorbası, Türk mutfağının sevilen ve besleyici çorbalarından biridir. Bulgur, mercimek ve baharatların birleşimiyle yapılan bu çorba, hem lezzetli hem de doyurucudur. İşte ezogelin çorbası tarifi:
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı bulgur
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 yemek kaşığı tereyağı
1,5 litre sıcak su veya et suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. Havuçu rendeleyin.
Zeytinyağını ve tereyağını geniş bir tencerede eritin. Doğradığınız soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
Salçayı ekleyip, karıştırarak 1-2 dakika daha kavurun.
Havuçları, mercimeği ve bulguru ekleyin. Üzerine sıcak suyu (veya et suyunu) ekleyin.
Karıştırdıktan sonra çorbanın kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp, mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Pişen çorbanın içerisine tuz, karabiber, pul biber ve naneyi ekleyin.
Çorbanın kıvamını blender ile homojen hale getirebilirsiniz.
Çorba hazır! Sıcak olarak, üzerine nane veya pul biber serpip servis edebilirsiniz.
Ezogelin çorbası, sıcak ve baharatlı lezzetiyle kış aylarında sofralarınızı ısıtacak bir çorbadır. Afiyet olsun!