İZMİR

Gediz Deltası: İzmir’in sulak alan mirası ve kuş türlerinin cenneti!

İzmir’in kuzeydoğusunda Gediz Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü yerde oluşan Gediz Deltası, Türkiye’deki flamingo nüfusunun yüzde onunu barındırıyor. Kuş çeşitliliği, ekosistem zenginliği ve biyolojik öneminden dolayı ulusal ve uluslararası koruma altında.

Abone Ol

Gediz Nehri’nin Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarında oluşturduğu Gediz Deltası, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biridir. Ramsar alanı, Önemli Kuş Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası gibi statülerle koruma altındaki delta, Türkiye’nin en büyük tuzlu bataklık ve lagün sistemlerinden birine sahiptir. İzmir’in Gediz Deltası, dünya ölçeğinde nesli tehlikede olan türlerin ve yaklaşık 300 kuş türünün yaşam alanıdır. Türkiye’deki tuz üretiminin üçte biri bu deltada gerçekleşirken, alan ayrıca balık yavrulama ve beslenme alanı olarak da önem taşır.

Gediz deltası: İzmir’in doğa hazinesi koruma altında!

İzmir’in Gediz Deltası, Ege Bölgesi’nin ikinci büyük akarsuyu olan Gediz Nehri’nin 400 kilometrekarelik alanda oluşturduğu sulak alandır. Delta, Ramsar alanı, Önemli Kuş Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilmiştir. Gediz Deltası, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmesi için başvuruda bulunan ve Akdeniz Havzası’ndaki en büyük sulak alanlardan biridir. Bu bölge, flamingolar ve tepeli pelikanlar gibi nadir kuş türlerinin yanı sıra su sansarı, kaya sansarı, çakal ve yaban kedisi gibi memeli türlerini de barındırmaktadır. Ayrıca Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının nesli tehlikede olan bireyleri deltada yaşamaktadır.

Doğal Koruma ve biyoçeşitlilik merkezi: Gediz Deltası

Gediz Deltası’nda tatlı ve tuzlu su ekosistemleri iç içe geçmiş olup, Homa, Çilazmak ve Kırdeniz dalyanları, sazlıklar ve bataklıklar gibi zengin habitatları içermektedir. Deltanın bu zengin biyoçeşitliliği, Türkiye’deki 494 kuş türünden 300’üne ev sahipliği yapmaktadır. İzmir Kuş Cenneti olarak bilinen Çamaltı Tuzlası, dünya flamingo nüfusunun yüzde onunu barındırırken, tepeli pelikanların Türkiye’de ürediği beş alandan biridir. Bu nedenle Gediz Deltası, kuş gözlemcileri ve doğa severler için büyük öneme sahiptir.

Ramsar alanı ilan edildi

Gediz Deltası, aynı zamanda kirlilik, kuraklık, avcılık ve yapılaşma gibi tehditlerle karşı karşıyadır. 1998 yılında Ramsar alanı ilan edilen delta, Türkiye’deki tuz üretiminin yüzde 30’unu sağlayan Çamaltı Tuzlası’na ev sahipliği yapmaktadır. Etrafı Foça Tepeleri, Yamanlar Dağı ve Dumanlı Dağ ile çevrili olan delta, İzmir’in kuzeydoğusunda önemli bir koruma alanı olarak tanınmaktadır. Deltada sanayi faaliyetleri, tarım ve balıkçılık gibi faaliyetler de kontrollü olarak devam etmektedir.

Ege’nin en büyük sulak alanı Gediz Deltası

Gediz Deltası, sürdürülebilir koruma politikaları ve uluslararası destekle biyolojik çeşitliliğini korumaya çalışmakta ve gelecek nesiller için eşsiz bir doğal miras olarak öne çıkmaktadır. Özellikle 2019’da Dünya Mirası listesine aday gösterilen delta, İzmir ve Türkiye için ekolojik zenginliğini sürdürmeye devam etmektedir.