Her alanda olduğu gibi meslek seçimleri ve iş alanları da değişim yaşamaya devam ediyor. Gelecekte hangi mesleklerin vazgeçilmez olacağı da merak edilenler arasında yer alıyor. İşte geleceğin meslekleri ve 2030 sonrasında yok olacak alanlar…

Dijital dünyada yaşanan dönüşüm, yapay zeka ve çevre bilinci gibi konuların ön planda olduğu bir dünyada meslekler de bu doğrultuda şekilleniyor. 2030 yılı ve sonrasında bazı mesleklerin daha fazla talep göreceği öngörülüyor. Bu mesleklerin birçoğu, teknoloji, girişimcilik ve veri analizi odaklı alanlarda yer alıyor. İlerleyen yıllarda iş dünyasında rekabetçi olmak isteyenler için bu trendleri yakından takip etmek oldukça önemli. Biz de sizin için popüler olacak 5 mesleği araştırdık. 

Gelecekte hangi meslekler popüler olabilir? 

Çocukluğumuzdan itibaren sorulan “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusunun cevabı değişiyor. 2024 yılında yapılan araştırmalar sonucunda gelecekte önemi artacak ve ortaya çıkacak meslekler belirlendi. Bu mesleklerin özellikle 2030 yılı ve sonrasında popülerliklerinin artacağı belirtiliyor. Bu popülerliği yakalayamayan bazı iş alanları ise yok olacak.  

Yenilebilir enerji mühendisi nedir? Ne iş yapar? 

Dünya, büyük bir enerji krizinin eşiğindeyken sürdürülebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanılması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda yenilebilir enerji mühendislerine büyük önem düşüyor. 

Yenilebilir enerji mühendisinin ne yaptığı büyük merak konusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun cevabını şu şekilde açıklayabiliriz: 

  • Enerji sistemlerinin verimliliğini artıracak projeler, uygulama ve çözüm önerileri geliştirmek
  • Biyokütle, rüzgar, Güneş gibi enerji kaynaklarının projelendirilip uygulanmasının kontrol edilmesi
  • Çevresel sürdürülebilirlik politikalarına uygun yönetmelikleri uygulamak 

Nüfusu sürekli artan Dünya’da, birkaç seneye yaklaşık 10 milyar insanla aynı gezegeni paylaşıyor olacağız. Bu kalabalık, bazı çevresel önlemleri almayı gerektirecek. Bunu en iyi yapacak kişiler de yenilebilir enerji teknisyenleri ve mühendisleri olacak. Peki bu alana yönelmek isteyenler neler yapabilir? Kendinizi geliştirmek için; çevre mühendisleri, enerji sistemleri ve fizik gibi alanlarda eğitim alabilirsiniz. Proje geliştirebilir ya da olan projelere başvurarak katılım sağlayabilirsiniz. 

Yapay zeka eğitmeni nedir? Neler yapar? 

Etkisi çoktan başlamış olan yapay zeka (AI) kullanımı eğitimden, iş yaşamına hatta özel hayata bile yayılmış durumdadır. Yapay zekaya bu kadar talep olması, uygulamaların yaşama uyumlanmasını da gerektiriyor. Bu noktada yapay zeka eğitmenliği devreye giriyor. AI eğitmenleri, yapay zekanın daha doğru cevaplar vermesi ve gerekli algoritmaları eğitmekten sorumludur. 

Yolsuzluklarla gündeme gelen Yunus Emre Vakfı'nın firari başkanının oğlu gözaltına alındı Yolsuzluklarla gündeme gelen Yunus Emre Vakfı'nın firari başkanının oğlu gözaltına alındı

Yapay zeka geliştirmesinin yanı sıra sistemin güvenli ve etik bir şekilde çalışmasını sağlamak da bu mesleğin gerekliliklerinden biri olarak yer alıyor. Ayrıca eğitmenler, uygulamaların kullanıcı dostu olması için verileri optimize etmekle görevlidir. 

Bu alanda kendisini geliştirmek isteyenler; makine öğrenimi, veri bilimi ve bilgisayar kullanımı hakkında kendilerini geliştirmelidir. Çeşitli kodlama dillerini öğrenmek de bu işin olmazsa olmazları arasındadır. 

Blockchain geliştiricisi hakkında merak edilenler

Blockchain teknolojisi; ekonomi, finans, sağlık, eğitim ve daha birçok sektörde devrim yaratıyor. Bu sistemler, güvenliği ve şeffaflığı artıran merkeziyetsiz bir yapı sunuyor. Blockchain geliştiricisi ne iş yapar işte cevabı…

Geliştiriciler, blockchain tabanlı uygulamaları geliştirmek ve uygulamak. Akıllı sözleşmeler yazmak ve verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlamak. Blockchain programlama dillerini öğrenebilir, bu alanda projeler üzerinde çalışarak pratik yapabilirsiniz.

Veri analisti nasıl olunur? 

Günümüzün en değerli işlerinden biri elde olan ve her saniye artan verileri analiz ederek detaylı raporlar sunmak. Veri analistleri olarak adlandırılan bu kişiler,  şirketlerin karar alma süreçlerini desteklemek için büyük veri setlerini analiz eder ve bu verilere dayalı çeşitli stratejiler geliştirir.

Verilerden anlamlı sonuçlar çıkaran analistlerin, iş süreçlerini optimize etmesi, raporlar oluşturarak yöneticilere bilgi sağlaması bekleniyor. Veri analisti, Big Data uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin; istatistik, matematik ve veri bilimi konularında bilgi sahibi olması, popüler veri analiz araçlarını (Python, R, SQL) öğrenmesi isteniyor.

Sanal gerçeklik tasarımcısı nedir? Nasıl olunur?  

Eğlence sektörü, eğitimin her alanı ve sağlıkta kullanılan sanal gerçeklik, birçok sektörde kullanılan sanal gerçeklik (VR), kullanıcı deneyimini farklı bir boyuta taşıyor. VR tasarımcıları, bu deneyimleri oluşturur ve geliştirir. VR uygulamaları ve oyunları tasarlar. Kullanıcı deneyimlerini optimize eder. Görsel-işitsel unsurları geliştirir. 

Siz de bu alanda kendinizi geliştirmek için; çeşitli 3D tasarım programlarını öğrenebilir, sanal gerçeklik projeleri yapan yerlerde bulunarak deneyim kazanabilirsiniz.

2030 yılından sonra tarihe karışacak meslekler de belli oldu!

Geleceğin hızına ayak uyduramayan bazı meslekler önümüzdeki yıllarda aramızda olmayacak. Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi, bazı meslek gruplarının önemini yitirmesine neden oluyor. Yapay zeka, otomasyon ve dijitalleşme gibi faktörler, 2030 yılından sonra hangi meslekler tarihteki yerlerini almaya başlayacak gelin birlikte inceleyelim.

Risk altındaki meslekler neler?

Geleceğe ayak uyduramayan ve yerini yapay zeka gibi alanlara bırakan bazı meslekler şunlar:

  • Veri Giriş Elemanları: Otomasyon sistemlerinin gelişimiyle manuel veri girişine olan ihtiyaçlar azalıyor. Yapay zeka, karmaşık verileri bile daha hızlı ve hatasız bir şekilde işleyebiliyor.
  • Klasik Muhasebeciler: Dijital muhasebe yazılımları, işletmelerin muhasebe süreçlerini daha az insan gücüyle yönetmesini sağlıyor. Gelecekte, klasik muhasebecilik yerini veri analistleri ve finans teknolojisi uzmanlarına bırakabilir.
  • Kasiyerler: Self-servis kasalar ve online ödeme sistemleri, fiziksel mağazalarda çalışan kasiyerlerin sayısını hızla azaltıyor. Büyük perakende zincirleri, kasasız mağaza konseptine geçiş yapmaya başladı bile.
  • Posta Görevlileri: E-postalar, dijital iletiler ve kargo şirketlerinin yaygınlaşması, posta hizmetlerine olan talebi önemli ölçüde düşürüyor. Bu durum, posta dağıtıcılarını en riskli meslekler arasında konumlandırıyor.
  • Gazete Dağıtıcıları: Dijital yayıncılığın yükselişi, basılı gazete ve dergi satışlarını her geçen yıl daha da azaltıyor. Gazeteler artık mobil cihazlardan okunuyor. Bu da basılı yayın sektörünü küçültüyor.

Dijitalleşme ve otomasyon, iş dünyasında büyük değişimlere yol açarken yeni meslek alanlarını da ortaya çıkarıyor. Teknolojiye uyum sağlayarak kendini geliştirenler, bu dönüşümde daha iyi bir konuma gelebilir. 

Mesleklerin dönüşümüne ayak uydurmak için yenilikçi beceriler kazanmak, kariyerinizin de güvende tutar. 2030 sonrası iş dünyasında siz nerede olacaksınız? Şimdiden seçiminizi yapıp eğitimlere başlayın.

Kaynak: Haber Merkezi