Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının sıfırlanması gerekiyor. 1 Ocak itibarıyla borcu olanlar, sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak!
1 Ocak'tan itibaren sağlık hizmetine erişim tehlikede
Türkiye'de 9 milyondan fazla birey, Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır. Ancak, GSS borcu bulunan vatandaşlar için kritik bir uyarı yapıldı. 1 Ocak 2025 itibarıyla bu borçlarını ödemeyenler, sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. 2012'de 'yeşil kart' uygulamasının kaldırılmasının ardından, sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmeti alabilmesi için GSS sistemi devreye girmişti.
Prim borçları ve çözüm arayışları
GSS primlerinin 2024 yılında asgari ücrete göre 600 lira olarak belirlenmesi, pek çok kişinin ödeme gücünü zorlayabiliyor. Prim borcu olanların ise, sosyal güvencesiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için gelir testine tabi tutulmaları gerekiyor. Sağlık hizmetlerinden yararlanamama riski ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, konuya dair çözüm bekliyor.
Hükümetten müjdeli haber gelebilir
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, gelir testi yaptırmayan ve prim borcu olanlara tebligatlar gönderilmeye başlandı. Hükümet ve AK Parti'nin bu konudaki çalışmaları ise devam ediyor. Meclis gündemine gelecek olan ‘torba yasalar’ içinde GSS borçları için düzenleme yapılması bekleniyor. Bir diğer seçenek olarak, Cumhurbaşkanlığı kararı ile borçlu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin uzatılması gündemde. Geçtiğimiz yıl da benzer bir uygulama ile bu süre 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı. 1 Ocak yaklaşırken, bu konuda gelecek açıklamalar merakla bekleniyor.